Milka Trnina – 150. rođendan velike operne dive

Milka_Trnina_prigodni_zig_008Milka Trnina bila je ponovo tražena i obožavana. Ovog puta razlog je bila 150. godišnjica njezina rođenja. Da naša slavljena operna diva neće ostati zaboravljena, zajednički su se pobrinuli članovi Filatelističke grupe Osnovne škole „Grigor Vitez“ iz Svetog Ivana Žabna i učenici Gimnazije Bjelovar. Tako su učenici iz Svetog Ivana Žabna pod vodstvom svog voditelja Zorana Cvetkovića pripremili i izdali prigodni poštanski žig koji je bio u uporabi u Poštanskom uredu u Bjelovaru na sam 150. rođendan Milke Ternine, kako se ona potpisivala i ime pod kojim su je znali štovatelji klasične glazbe diljem svijeta.

Milka_Trnina_prigodni_zig_007Milka, pravim imenom Katarina, kći mlinara Tone i Franjice Trnine, rođena je 19. prosinca 1863. u Doljnjem Sipu, mlinarskom otočiću kraj Vezišća. Sa šest godina ostala je bez oca. Odgojena je u Zagrebu u građanskoj obitelji ujaka Janka Jurkovića, književnika i Vladina savjetnika i njegove žene Laure. Studirala je pjevanje na Konzervatoriju u Beču kod najboljeg tadašnjeg pedagoga, Josepha Gänsbachera. Karijeru je započela u Zagrebu 1882. god. kao Amelija u Verdijevu Krabuljnom plesu (Čuvidski ples). Nastupala je u Leipzigu, Bremenu, Münchenu, Bayreuthu, Londonu, New Yorku, Bostonu…

Milka_Trnina_prigodni_zig_011Glazbeni kritičari u njezinom glazbeno scenskom izričaju otkrivali su i isticali njezinu modernu glumu kao novost u koncepciji interpretacije. Pisali su: “Ona glumi glasom“. Bila je slavna i slavljena, kako u Europi tako i u Americi. Legendarna Trnina, iako nema relevantnih tonskih zapisa svojega pjevanja i danas je živa i prisutna u sjećanju. Trnina je hrabro živjela za svoju umjetnost, što je potkraj života potvrdila i svojom izjavom: “Umjetnički je život težak i mučan, svim time, da još jednom na svijet dođem i da mogu birati, ne bi drugo zvanje odabrala.”

Milka_Trnina_prigodni_zig_006O svemu tome ponovo su nas podsjetili i iznova podučili učenici Gimnazije Bjelovar koji su pod vodstvom profesorice Vesne Krgovljan i profesora Miroslava Brletića održali nastavni sat posvećen životu i radu Milke Trnine. Posebnu su pozornost učenika i posjetitelja privukle fotografije Milke Trnine,  njih oko pedeset u uvećanom formatu.

Milka_Trnina_prigodni_zig_004Samim time obljetnica nije prestala nego tek počinje jer će pisma i čestitke koje su otputovale do primatelja ovjerene prigodnim žigom prenijeti informaciju o Trnini i na taj način oživjeti sjećanje na veliku umjetnicu.

Milka_Trnina_prigodni_zig_Bjelovar Milka_Trnina_prigodni_zig_

Vezano

Komentari su zatvoreni.