Spriječili tribinu udruge koja je protiv EU jer im EU plaća projekt

Tko u Križevcima voli ili se boji Europe – Udruga Volim Hrvatsku žali se što im križevačko Učilište nije dalo prostor za raspravu o EU. Iz POU i Grada kažu da ovdje koriste novac EU pa to ne bi bilo u redu

Udruga Volim Hrvatsku iz Zagreba trebala je u Križevcima u srijedu navečer imati tribinu na kojoj bi se govorilo o, stoji u pozivu, “alternativi ulaska u EU”. No, skup je otkazan. U dopisu medijima predsjednik udruge Roko Šikić ističe da je od Melite Habdija, ravnateljice POU Križevci, koje se skrbi o Podrumskoj dvorani Hrvatskog doma, mjestu održavanja, dobio odgovor “kako POU kao korisnik sredstava iz fondova EU ne može i ne želi dozvoliti da ime ustanove i grada bude u kontekstu s propagandnom djelatnošću protiv institucija EU.”

– Dosad je u Hrvatskoj bilo ignoriranja, imali smo tribina u puno gradova, ali ovo nam je prva pisana odbijenica, što ima težinu, i sad ćemo ići i premijerki – najavljuje Šikić, tvrdeći dramatično “da prodaja duše vragu za malo novca nije novost u Hrvatskoj, ali zaprepašćuje da je to dio službene politike.”

– Iz Učilišta su kazali da ne provodimo javnu raspravu o EU, a mi upravo potičemo raspravu da vidimo koja je cijena ulaska u EU, i to je naše demokratsko pravo – kaže i otkriva da je iz križevačke uprave dobio poziv isprike i želju da se sve izgladi, no bez ponude drugog termina i prostora.

Prozvana ravnateljica priznaje da je uskratila prostor za Volim Hrvatsku.

– Primila sam uredno njihovu molbu, ali kad sam vidjela što je iza toga nisam dala dvoranu, stojim iza svog stava, no nisam stopirala tribinu – kaže M. Habdija, smatrajući da bi im Europska komisija zamjerila kad bi vidjela koga su ugostili. Iz gradske uprave komentirali su da nitko iz Grada nije niti jednim postupkom onemogućio održavanje tribine.

“Predstavnici Volim Hrvatsku mogli su zakupiti i iznajmiti neki drugi prostor za potrebe tribine, no oni su tražili da im Grad bude pokrovitelj, što nije prihvaćeno. Iako je dio optužbi koje se odnose na zabranu tribine potpuno neosnovan, iznesen je i dio točnih tvrdnji, u smislu da je Grad Križevci iz fondova EU dosad za projekte, kao nositelj ili partner, dobio gotovo milijun eura.” – navode iz Grada. (VL)

 

 

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.