Smjerokaz na Kalniku

3 Smjerokaz Foto H. MiskoDodjelom planinarskih priznanja zaslužnima na godišnjoj skupštini Planinarskog društva Kalnik iz Križevaca dana 23.11.2013. godine dovršen je u cijelosti projekt postavljanja Smjerokaza na vrhu Kalnika. Posebna priznanja dodjeljena su svima koji su sudjelovali u toj akciji.

Smjerokaz je promjera 1 metar, težine cca 120 kg, napravljen od 5 cm debelog granita i zalijepljen na betonsko postolje. Nalazi se 20tak metara zapadno od vrha Vranilca, na grebenskom putu koji vodi prema paraglajderskom uzletištu i dalje prema Esterinom sedlu. Prema svojem izgledu, veličini, broju smjerova i lokaciji jedinstven je u hrvatskim planinama, a napravljen je po uzoru na smjerokaze po Sloveniji. Osim što pokazuje obližnje planine, vrhove, sela i gradove, također pokazuje pravce u kojima se nalaze udaljene atraktivne lokacije u Hrvatskoj, ali i svjetske destinacije. Na taj način planinari koji dođu na Kalnik mogu se orijentirati gdje se nalazi ono što se vidi s Kalnika kao npr. Sljeme, Ivanščica, Bilogora, Papuk, Psunj, Moslovačka gora, Križevci, Koprivnica, Varaždin, Bjelovar, ali isto tako gdje je Dinara, Biokovo, Velebit, Klek, Triglav, Split, Beč, Budimpešta, te u kojem pravcu se nalaz Tatre, Karpati, Mont Everest i mnoge druge destinacije. Na ovaj način proširena je planinarska i turistička ponuda Kalnika.

4 Smjerokaz Foto H. MiskoPrva ideja oko izrade smjerokaza nastala je još prije desetak godina, a o njoj je tada razmišljao naš član Ivica Picig. Razmišljalo se o tome da se napravi mala ploča koja bi se stavila na geodetski stup na Kalniku sa nekim najosnovnijim smjerovima. Međutim, tek nakon što se u našem društvu 2009.g. povećala planinarska aktivnost, stvorilo se plodno tlo i za takve ideje. Tako se krajem 2010.g. angažiranjem Ane Jurković i Božidara  Poljaka počelo aktivno raditi na projektu te je napravljen nacrt i prikupljene su ponude izvođača za samu realizaciju, no zbog skupoće inox materijala izgledalo je gotovo nemoguće realizirati projekt. Sredinom 2012.g. javio se Kruno Đurec ispred Turističke zajednice Općine Kalnik sa prijedlogom da se ovaj projekt kandidira za dobivanje financijskih sredstava od Ministarstva turizma, u čemu se u konačnici i uspjelo.  Za komunikaciju između Općine Kalnik i PD Kalnik zadužen je tajnik društva Hrvoje Miško koji je, između ostalog, predložio izradu smjerokaza od granita što je značajno pojeftinilo izvedbu, te je učinilo mogućim uz financiranje iz sredstava koje je dobila Općina Kalnik i angažiranjem radne snage članova našeg društva.

5 Smjerokaz Foto Z. PetrinecZa samu akciju postavljanja Smjerokaza na vrh Kalnika poduzete su predradnje pa je tako pripremljen šljunak, cement i voda koji su pakirani u manje vrećice odnosno flaše radi lakšeg transporta. Ukupno je utrošeno 240 kg šljunka (pakirano u vrećice od po 5 kg), oko 60 kg cementa, 90 litara vode (flaše po 5 litara), 10 kg građevinskog ljepila, oko 12 kg željeza za armaturu i lesonitna oplata. Prijevoz materijala do televizijske stanice podno vrha Vranilca obavio je Alojz Cetl. Prenošenje materijala do lokacije smjerokaza obavili su Lujo Konfic, Dario Banić, Luka Hendelja i Stjepan Jembrek te brojni nepoznati planinari koji su pri svojim usponima na vrh ponijeli unaprijed pripremljene vrećice s materijalom od po 5 kg (ukupno 36 kom) odnosno flaše od po 5 litara (ukupno 12 kom).

6 Smjerokaz Foto Z. PetrinecObzirom na težinu granitne ploče od 120 kg, za njen transport Lujo Konfic je konstruirao i izradio poseban smjerobil koji je bio od velike pomoći pri transportu do lokacije postavljanja. Smjerokaz su do vrha prevezli odnosno odnijeli sljedeći članovi: Zdravko Petrinec, Dražen Zemun, Alojz Cetl, Dario Banić, Marijan Dimač, Dean Zemun, Lujo Konfic, Bruno Keleković, Ivica Grdić i Mario Postrmovski. Radove oko betoniranja i ljepljenja granitne ploče izvodili su Božidar Poljak, Luka Hendelja, Drago Hendelja, Damir Petrinić, Lujo Konfic, Dario Banić i Stjepan Jembrek. Treba spomenuti i sponzore građevinskog materijala:  Poljocentar d.o.o. Križevci (šljunak) i Stjepan Vidaković (kotač za smjerobil). Smjerokaz je usjeveren krajem listopada 2013. te zalijepljen na betonsku podlogu čime su formalno završili građevinski radovi.

Premda je od samog početka bilo malo zainteresiranih za ovaj projekt, te je tijekom realizacije bilo neslaganja oko raznih idejnih rješenja do toga da su neki ograđivali od svega, na kraju je projekt ipak realiziran zajedničkim trudom i zalaganjem svih gore spomenutih članova društva i prijatelja, te Općine Kalnik. Vjerujemo da će svim planinarima ovo biti zanimljiva i dodatna atrakcija prilikom posjeta Kalniku te da će ga posjećivati u još većem broju.

2 Smjerokaz FOto H. Misko

20 godina CSF
Vezano
11 komentara
  1. Frank Tot piše:

    Cestitam svima zasluznima!
    Ja sam kao djete gledao Kalnik s Bilo Gore i divio se cudnoj plavoj planini.
    Godine 1973 imao sam cast da s familijom posjrtim vasu lijepu Goru.
    Jako mi je drago da vas ima da cuvate i uljepsavate prirodu nasih predaka.
    S mnogo postovanja
    frank

    S dozvolom mali poklon;

    Bilogoro Moja 
    Gledao sam te moja draga Bilo Goro
    Gledao sam te sa najviseg vrhunca
    Gledao sam ti sume zeleno plave
    Gledao sam ti dusu gdje se siri do Drave

    Vidio sam tornje crkvi na brezuljcima
    Vidio sam Kalnik medu oblacima
    Vidio sam Medvijednicu po danima bistrima
    Vidio sam dar grozda na vinogradskim trsima

    Osjetio sam miris prirode u proljece
    Osjetio sam zagrljaj vode rijeke Velike
    Osjetio sam bol trna kad bosu nogu ubode
    Osjetio sam bol generacije mojih bez slobode

    Sjecam se tvoje lijepe prirode
    Sjecam se zvona crkvi kad u podne zvone
    Sjecam se celicnih tracnica sto se iza zavoja izgube
    Sjecam se vlaka sto me u tudi svijet odveze

    Ostajes mi u srcu savijena
    Ostajes mi tuzna i razseljena
    Ostajes mi pod krilima Andela Cuvara da te cuva
    Ostajes mi da radas mladost da sumama pjeva

    Nedaj svoju djecu da ih trgaju iz tvoga narucja
    Nedaj svoje sume da ih cupaju iz korijenja
    Nedaj da zaborave hrabrosti srca tvojih junaka
    Nedaj majko Bilo Goro da ti nestanu djeca bez traga

    © Frank Tot-Koren Bomaderry 17.02.2003 ©
    ©Bilogorsko Cvijece Uvenuti Nece!©

  2. Čazz piše:

    Svima vama zaslužnima, svaka čast!!!!!!

Komentari su zatvoreni.