U utorak tribina ‘Nasilje i diskriminacija nad ženama s invaliditetom’

invalidska-kolicaPovodom međunarodne kampanje “16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama” koja započinje danas, 25. studenog, Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama te završava 10. prosinca Međunarodnim danom ljudskih prava, Udruga HERA Križevci u suradnji s Udrugom invalida Križevci organizira tribinu “Nasilje i diskriminacija nad ženama s invaliditetom”. O nasilju nad ženama s invaliditetom te iskustvima Mreže Saveza osoba s invaliditetom Hrvatske i Mreže žena s invaliditetom SOIH-e govorit će koordinatorica mreže Marica Mirić. Tribina će se održati u utorak 26. studenog u Multimedijskom kulturnom centru pri Gradskoj knjižnici „Franjo Marković“ Križevci, Trg Sv. Florijana 14, s početkom u 15 sati.

Žene s invaliditetom su posebno osjetljiva društvena skupina koja se često radi svog spola i radi svog invaliditeta nalazi u neravnopravnom položaju u odnosu na muškarce i žene bez invaliditeta, ali i u odnosu na muškarce s invaliditetom. O nasilju nad ženama s invaliditetom još se uvijek malo govori jer ga žene vrlo rijetko prijavljuju iz mnogobrojnih razloga, stoga je cilj ove tribine progovoriti o specifičnim problemima, poteškoćama te diskriminaciji žena s invaliditetom.

“16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” je međunarodna kampanja koju provodi više od 2000 različitih organizacija u preko 150 zemalja svijeta kroz različite javne akcije i promocije, debate, predavanja, edukativne i kreativne radionice. Pokrenuta je 1991. od strane Women’s Global Leadership Institute, a obuhvaća obilježavanje 25. studenog – Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 1. prosinca – Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, 6. prosinca – godišnjicu montrealskog masakra i 10. prosinca – Međunarodnog dana ljudskih prava. Cilj kampanje je osvijestiti javnost o problemu nasilja i potaknuti odgovorne na bolju prevenciju i učinkovitiju zaštitu žena svih dobi od nasilja, kojemu su mnoge od njih i dalje izložene.

Vezano
2 komentara

Komentari su zatvoreni.