Postdiplomant diplomacije sadit će 32,7 ha lavande

JutarnjiList.gifU projektu smo sve pomno isplanirali, a već smo sklopili predugovor s
proizvođačem eteričnog ulja koji je spreman otkupiti cjelokupnu
količinu lavande koju proizvedemo, rekao nam je Andrija Zidarić

KRIŽEVCI – Na najveće od parcela bivšega vojnog zemljišta u Velikim
Sesvetama, koje je Grad Križevci nedavno dao u trogodišnji zakup, na
površini od 32,7 ha od sredine idućeg mjeseca sadit će se lavanda.

Iza ambicioznog projekta stoji Andrija Zidarić (25), mladi križevački ekonomist i polaznik poslijediplomskog studija diplomacije u Beču, koji nam je danas pokazao zemljište na kojem ovih dana počinju pripreme za sadnju tzv. hibridne lavande budrovke.

– Neki poznanici sa sumnjom gledaju na moj pothvat, no u posao ne idem napamet. S obzirom na moju struku, sve sam sa svojim prijateljem partnerom, agronomom Miranom Kacmurom, detaljno razradio na papiru. U projektu smo sve pomno isplanirali, a već smo sklopili predugovor s proizvođačem eteričnog ulja koji je spreman otkupiti cjelokupnu količinu lavande koju proizvedemo – rekao nam je danas Zidarić i dodao da ga je na projekt potaknulo saznanje da će Grad iznajmljivati velike količine zemljišta.

– Iako sam uključen u obiteljski posao s uvozom i prodajom guma, želim ostvariti vlastiti posao i nadam se da sam s lavandom na dobrom putu – rekao je Zidarić.

– U kontinentalnom dijelu Hrvatske već je nekoliko proizvođača pokazalo da ta kultura može uspijevati u našoj klimi jer je otporna na temperature i do minus 25 Celzijevih stupnjeva. No, to su uglavnom mali proizvođači. Koliko sam upoznat, najveća površina pod lavandom u komadu zasad je otprilike pola hektara, pa će ovaj naš projekt biti pionirski u Hrvatskoj. Po veličini površine bit ćemo među najvećim proizvođačima u Europi – rekao nam je Zidarić.
 
Napominje da su najveći proizvođači lavande budrovke Francuska i Engleska. Upravo u obilazak engleskih proizvođača lavande, ali i proizvođača opreme za sadnju i berbu lavande, dvojica partnera spremaju se krajem mjeseca. Ovih dana počinju pripreme zemljišta.

– Prema našim planovima, dio parcele zasadit ćemo u lipnju, a kako je dio zemljišta zarastao u agaciju i vrbu, dio sadnje obavit ćemo u rujnu, nakon što izvršimo krčenje tog dijela zemljišta. To nam znatno poskupljuje ulaganje koje je ionako veliko – rekao nam je Zidarić i dodao kako je samo za nabavu sadnica za jedan hektar potrebno oko 14 tisuća kuna. Iako toliko iznose i poticaji po hektaru lavande, još je upitno hoće li uspjeti ostvariti poticaj.

– Prema propisima, poticaji se mogu dobiti za zemlju u vlasništvu ili barem u desetogodišnjem zakupu. Tu smo ušli u rizik, no planiramo i kupnju te parcele kad se raspiše natječaj za prodaju zemljišta – rekao nam je Zidarić. Grad je, kaže, podržao njihove namjere sa sadnjom lavande.

Tri kune za kilogram

Lavanda budrovka je višegodišnja biljka, a dobar urod daje do 25 godina. Raste u grmovima koji mogu biti  široki i do dva metra. Trenutna cijena lavande je oko 3 kn za kg, a maksimalni mogući prinos u dvije berbe, ljetnoj i jesenskoj je oko šest tona po ha.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.