Perzeidi uključeni u Hrvatski astronomski savez

HAS-skupstinaKriževačka astronomska udruga Perzeidi pridružila se 8. studenoga Hrvatskom astronomskom savezu koji okuplja 23 astronomske udruge iz cijele Hrvatske.

Perzeidi su se pridružili nacionalnoj krovnoj organizaciji za amatersku astronomiju kako bi poboljšali suradnju i koordinaciju s drugim astronomskim udrugama te sudjelovali u nacionalnim astronomskim projektima i događanjima. Time se ujedno otvara put k lakšem organiziranju većih astronomskih događanja i na lokalnoj razini.

Logotip HASJučer, 24. studenoga, održana je izborna skupština HAS-a na Geodetskom fakultetu u Zagrebu na kojoj su, uz 46 predstavnika drugih astronomskih udruga, ravnopravno sudjelovala i tri zastupnika križevačkih Perzeida. Na skupštini je odabrano novo vodstvo saveza: predsjednik Branko Hanžek, dopredsjednik Korado Korlević i tajnik Dorian Božičević. Branko Hanžek zaposlenik je HAZU-a i astronomijom se bavi od 1975. godine, a astronomiji u Hrvatskoj posebno je doprinio člancima i knjigama o našim istaknutim astronomima. Korado Korlević voditelj je zvjezdarnice Višnjan i znanstveno-edukacijskog centra Višnjan, a osim po popularizaciji astronomije i obrazovanju mladih astronoma, poznat je i po otkrivanju velikog broja malih tijela Sunčevog sustava. Dorian Božičević dugogodišnji je astronom-amater i predsjednik astronomskog društva “Leo Brenner” u Malom Lošinju gdje se ujedno nalazi i sjedište HAS-a. Na skupštini je donesena i odluka o kandidiranju HAS za stalno članstvo u Hrvatsku zajednicu tehničke kulture.

Skupstina HAS-a 2
Obraćanje novoizabranog predsjednika

Novo vodstvo predstavilo je ambiciozan plan rada Saveza za 2014. godinu čije će ostvarenje uvelike ovisiti o sredstvima iz HZTK-a. U planu je predviđeno obilježavanje Jurijeve noći (12. travnja, godišnjica leta Jurija Gagarina), sudjelovanje na Messierovom maratonu, obilježavanje Svjetskog tjedna svemira u listopadu, organiziranje susreta astronomskih društava Hrvatske, potpora Hrvatskoj meteorskoj mreži, uključivanje u CARNet mrežu čime bi se omogućila bolja informatička infrastruktura i sl.

Vezano
9 komentara
  1. Andrej Dundović piše:

    Detaljniji izvještaj sa skupštine: http://ur1.ca/g3ifw

Komentari su zatvoreni.