Umro je Marcel Jelak – Mac

U svome domu u Križevcima danas je nakon duge i teške bolesti u 78. godini umro Marcel Jelak-Mac, najplodniji slikar križevačkih motiva, član Križevačkog likovnog kruga i jedan od osnivača i aktivnih članova Gornjogradskog dobrotvornog i kulturnog društva „Lipa“.

Odrastao je u brojnoj obitelji na križevačkoj munjari, prvoj križevačkoj elektrani na današnjem Trgu bana Lackovića što mu je na neki način predodredilo i sudbinu i zanimanje električara.

Struku je ispekao u nekadašnjem rudniku ugljena lignita u Vojakovačkom Kloštru, a potom usavršio na križevačkoj Elektri kao voditelj montera. Kao istinski borac za radnička prava dokazao se kao sindikalni aktivist, a odlaskom u mirovinu posvetio se slikarstvu prenoseći na platno ponajviše motive svoga rodnog grada Križevaca.

Upravo je prošle godine s ponosom dovršio 1000. križevačku sliku, ne računajući motive marina koje je naslikao na Pagu i drugim primorskim i otočnim mjestima. Zato zaslužuje naslov najplodnijeg križevačkog slikara križevačkih veduta.

Kao član društva "Lipa" jedan je od osnivača slikarske i kiparske kolonije "U zavičaju svetog Marka Križevčanina“. Prvi je počeo održavati izložbe slika na otvorenome, na križevačkom Trgu Antuna Nemčića i pred crkvom sv. Ane. Svoj slikarski zanos prenio je na praunuku Laru. Gotovo da i nije bilo humanitarne akcije u kojoj Mac nije nesebično darovao svoje slike za dobrotovorne svrhe. Bio je organizator brojnih priredbi, susreta, izložbi i drugih događanja u Domu sv. Marka Križevčanina.

Ogroman bijaše njegov doprinos razvoju križevačkog sporta, od rukometa, u kojem su aktivno igrali brat Juda i sestra Gabra, do atletike u kojoj je vrhunske rezultate postigla njegova kći Sonja. Borio se protiv bolesti do zadnjega daha. Na njega će Križevčane sjećati 1000 njegovih križevačkih slika. Pokop je u utorak u 15 sati na Gradskome groblju u Križevcima.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.