‘Kužiš, stari moj’ za 8. rođendan Kluba kulture

Kuzis_stari_mojNeprofitna udruga K.V.A.R.K. Križevci ponosno poziva u petak 22. studenog 2013. u 20 sati na kazališnu predstavu „Kužiš, stari moj“, povodom osme obljetnice aktivnog rada Kluba kulture – multimedijalnog i kulturnog centra koji već godinama okuplja generacije i generacije na različitim kulturnim i obrazovnim programima. „Kužiš, stari moj“ legendarna je monodrama prema tekstu Zvonimira Majdaka, koju je svojevremeno igrao, sada pokojni, genijalni glumac Mladen Budišćak i koja je jedna od najgledanijih i najduže izvođenih predstava hrvatskog glumišta sa preko tisuću izvođenja. Glumac i redatelj je Renato Čanaki, a ulaznice po 30 kuna u pretprodaji su nabavljive u kafićima Art Rock Caffe i Gentlemen’s.

Nastala po knjizi Zvonimira Majdaka, koja se svojevremeno prodala u 70 tisuća primjeraka, ova predstava oslikava fakinski Zagreb 70-tih godina prošlog stoljeća kada su likovi sa periferije, Glista i ekipa, ganjali komade, doživljavali avanture, švercali karte pred kinom i još mnogo toga što je Zagreb nekad činilo baš takvim gradom kakvog ga prikazuje Majdak. Prema romanu je snimljen i film u režiji Vanče Kljakovića, ali po mišljenju mnogih Ivici Vidoviću nije najbolje „sjela“ glavna uloga te tako film nije doživio fenomenalne trenutka kao knjiga i predstava.

Socijalnih tema, ali ispričana zagrebačkim zajebantskim žargonom i u monodramskoj interpretaciji velikog broja likova, ova predstava u svojih 60 minuta drži prikovane za stolicu, netremice gledajući i slušajući svaku riječ, a nakon nje vas „vilica boli od smijeha“. (Od pokojnog Budišćaka bi mnogi stand up komičari današnjice mogli puno toga naučiti!) Iako je svojevremeno Jugoton izdao LP ploču i kasetu sa snimkom predstave (koje i danas predstavljaju kultni primjerak zbirki svakog tko je svojevremeno gledao predstavu) nažalost predstava je prestala igrati, a od kada je 2003.g. Budilica napustio ovaj svijet nestala je i nada da ćemo ponovo gledati ovu fenomenalnu izvedbu i da će možda i neke nove generacije uspjeti uhvatiti dio duha starog Zagreba.

Kuzis_stari_moj_Klub_kulture_godisnjicaJedan mladi dečko iz Zagreba – Renato Čanaki – za prijatelje Čano – bio je jedan od mnogih koji su odgledali Budišćakovu izvedbu, preslušali kazetu i u svakodnevnoj zafrkanciji ili na tulumima prepričavali zgode i nezgode Gliste i ekipe. Trebalo je ipak proći 20 godina da se Čano odluči zaigrati predstavu. Igrati monodramu je jedan od najtežih zadatka koji profesionalni glumac može dobiti, a kad ste kao Čano naturščik i nikada niste bili ni u dramskoj sekciji onda je zadatak još teži. No sa puno ljubavi i nakon godina upornog vježbanja i preslušavanja stare Jugotonove gramofonske ploče s tekstom predstave Čano je uspio. Onima koji su nekada gledali originalnu predstavu „Kužiš stari moj“ preporuka ne treba, ali svima onima koji su prekasno rođeni ili iz ‘ko zna kojeg razloga nisu pogledali izvedbu Mladena Budišćaka toplo preporučamo da iskoriste novu priliku.

Priča o Renatu Čanakiju Čani je gotovo isto tako zanimljiva i nevjerovatna kao i priča Majdaka o Glisti. Čano je po zanimanju bravar, a u slobodno vrijeme se vozi na motoru, a eto od nedavno i samouki glumac. Sve je počelo po tulumima kada bi Čano prepričavao dijelove monodrame oponašajući gospođu Gizelu, gazdu Rudu ili nekog od mnogobrojnih drugih likova iz Kužiš stari moj. Uvijek bi ti zafrkantski „ficleki“ predstave bili dobro prihvaćeni, a kada mu je jedan prijatelj u antikvarijatu pronašao stari vinil i presnimio na CD Čano je „dobio u zadatak“ da napokon nauči sve i izvede predstavu za frendove. No to je tek početak.

Jednog dana u njegovu radionu Pod Zidom ušao je gospodin i donio škare koje je trebalo naoštriti. Kada je Čano shvatio da je to Zvonimir Majdak odmah je ugrabio priliku ….evo kako je to bilo: „Jednog dana u moju radionicu ‘Pod zidom’ ušao je stariji gospodin kojemu je trebalo naoštriti škare. Kada sam ga pitao na koje prezime da to zapišem, rekao je Majdak i naglasio kako mu se žuri u Klub književnika. Znao sam da je to – to. Sve o čemu sam mogao razmišljati je da ga moram zamoliti za pet minuta vremena.“ Kada se autor knjige „Kužiš, stari moj“ vratio po svoje škare, Renato mu je ispričao svoju životnu priču i upitao bi li imao nešto protiv da napravi remake stare monodrame. Majdak mu je kratko odgovorio. „Ako to možeš spremiti, bilo bi mi drago.“ Nakon intenzivnog uvježbavanja Čano je odigrao svoju prvu predstavu u MMC Studiju, a na pretpremijeri je njegovu izvedbu došao pogledati i sam Zvonimir Majdak koji je sjedio u prvom redu i cijelu predstavu bio smrtno ozbiljan. Nakon predstave Majdak je novopečenom glumcu pružio ruku i rekao dvije riječi – „vrlo decentno“. Rekao je i da ako nastavi ovako, neki bi djelovi mogli biti bolji od originala.

Vezano
1 komentar

Komentari su zatvoreni.