In Memoriam Zlatko Kopsa: Zlatni dečko i pajdaš, koji ponovno juri na svom romobilu

Kopsa01Iznenada je, u 67. godini života, u Varaždinu, umro Zlatko Kopsa, umirovljeni hrvatski diplomat, nekadašnji križevački novinar i sportski djelatnik. Pogreb je u subotu 16. studenoga u 13 sati, na Gradskom groblju u Križevcima. Još kao student  Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu bio je  sedamdesetih godina suradnik  Radio Križevaca, pa je tako bio i prvi  reporter  u izravnom križevačkom  radijskom prijenosu, s otvorenja  ceste  Križevci-Kalnik. Bio je  i ostao privržen kulturi i sportu. Pjevao je u mješovitom zboru  Hrvatskog pjevačkog društva Kalnik sudjelujući na prvim spelancijama po štatutima. Svoje  zanimanje za sport kao jedan od utemeljitelja Atletskog kluba u Križevcima i slavne Družbe atletskih jazavaca iz Ratarske šume, Zlatko je prenosio na stranicama Sportskih novosti. Kao  član uredništva sudjelovao je  u izdavanju knjige o kronologiji atletskog kluba u Križevcima u povodu 40. obljetnice  kluba 2004., u izdanju Udruge P.O.I.N.T. Zahvaljujući Zlatku i njegovu starijem bratu Željku, križevački sport  i sportaši dobi(va)li su zasluženo mjesto u zagrebačkim  medijima. No, novinarsku karijeru Zlatko je zamijenio diplomatskom, kao prvi školovani križevački diplomat, provodeći na dužnosti konzula i generalnog konzula SFRJ u Njemačkoj, te generalnog konzula Republike Hrvatske u Beču. Kao dužnosnik posredovao je u prikupljanju i slanju humanitrane pomoći u Hrvatsku. Povratkom u rodni grad Križevce, uz posao stručnjaka za njemačko govorno područje Zlatko se uključio u Turističku  zajednicu, pridruživši se skupini glumaca volontera u izvedbi spelancije po križevačkim štatutima na  Križevačkom velikom spravišču, od 2007. do ove godine. Nimalo slučajno, jer kao veliki križevački domoljub imao je upravo genetski osjećaj za promicanje tradicijskih vrijednosti i kulture našega grada i cijeloga križevačkog kraja. Ostao je vjeran križevačkim sportskim klubovima, posebno nogometu i duboko je proživljavao posljednje neuspjehe svoga kluba. Ostat će nam u uspomeni kao istinski prijatelj, pravi stari pajdaš, notarijuš kak se šika i patri, no skroman, samozatajan i nadasve duhovit čovjek koji je ulijevao povjerenje, šireći oko sebe optimizam i pozitivne vibracije, rugajući se krizi, i materijalnoj i mentalnoj.

kopsaKad danas vrtim unazad imaginarni film o Križevcima, o gradu i njegovim nekadašnjim stanovnicima, koji se sve više sele u onaj podzemni grad mrtvih duša, u očekivanju nove zore globalnog Uskrsa, prisjećam se Zlatka dječaka kako na svom romobilu s gumenim kotačima, poput vjetra juri križevačkim ulicama, na zaprepaštenje starijih i divljenje mladih.
I ako se jednoga dana bude snimao križevački Amarcord, Zlatko Kopsa bi u njemu trebao dobiti svoju zapaženu protagonističku ulogu. Dotad upućujem mu posljednji pozdrav i zahvalnost za prijateljstvo, dobrotu, savjete i viceve, uime prijatelja iz nekadašnje družbe atletičara iz Ratarske šume, uime kolega novinara i sudionika spelancije Križevačkoga velikog spravišča.

Možda vam se svidi
  Subscribe  
Obavijesti me o
Misael Dario Pukec
Misael Dario Pukec

Misael Dario Pukec liked this on Facebook.

Sandro Novosel
Sandro Novosel

Sandro Novosel liked this on Facebook.

Tamara Pap
Tamara Pap

Tamara Pap liked this on Facebook.

Pčelica Melica
Pčelica Melica

Pčelica Melica liked this on Facebook.

Domagoj Horvat
Domagoj Horvat

Domagoj Horvat liked this on Facebook.