Tulum s(l)ova u križevačkim srednjim školama

Gimnazija-citanjeU Mjesecu hrvatske knjige i međunarodnome Mjesecu školskih knjižnica četrdesetak školskih knjižnica diljem Hrvatske uključilo se u nacionalni projekt poticanja čitanja „Tulum s(l)ova“. Projekt traje godinu dana, a započeo je noćnim čitateljskim susretom koji se u isto vrijeme, u petak 25. listopada u večernjim i noćnim satima, održao u svim školama sudionicama. U ovaj su se program ove godine uključile školske knjižnice svih triju križevačkih srednjih škola: Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga, Srednje gospodarske škole i Srednje škole „Ivan Seljanec“. Noćni čitateljski susreti uključivali su čitanje knjiga po vlastitom odabiru sudionika, igranje društvenih igara, spajanje s drugim školama sudionicama putem Skypea, gledanje filmova i druge aktivnosti.

U Gimnaziji je uz knjigu tulumarilo dvadesetpetero sudionika koji su svoje druženje započeli virtualnim susretom s učenicima i profesorima Prve gimnazije Varaždin. Uslijedila je prezentacija kojom su se ovogodišnji sudionici upoznali sa svojim prethodnicima na ovome projektu koji se u gimnaziji provodi treću godinu zaredom. Učenici su tako stekli cjelovit uvid u projekt u kojem ih u drugoj etapi očekuje volontersko čitanje u lokalnoj zajednici (npr. 2011. gimnazijski “tulumaši” čitali su priče djeci u Dječjem vrtiću “Zraka sunca” u Križevcima).

Gimnazija-sudioniciNakon ovog motivirajućeg uvoda uslijedio je glavni dio večeri – čitanje ulomaka knjiga po izboru učenika: od humorističnih do horor tema, od ljubavnih do knjiga fantastike, proze i poezije, domaćih i stranih autora. Učenica Nikolina Lacković sudionike je počastila svojim scenskim nastupom – monologom iz romana Ako ostanem spisateljice Gayle Forman s kojim je prošle godine nastupala na smotri Lidrano. Kao gošća je tulumu prisustvovala bivša učenica škole prof. Martina Majdak koja je s učenicima, osim čitanja jedne svoje objavljene priče, podijelila i svoja iskustva u pohađanju različitih radionica na kojima oni koji vole pisati mogu usavršiti svoj talent. Program za križevačke gimnazijalce, uz podršku i sudjelovanje v.d. ravnatelja Zorana Kovača, priredile su profesorice Suzana Knežević (školska knjižničarka, voditeljica tima), Sanela Štubelj (školska psihologinja) i Željka Širola (prof. matematike i informatike).

U Srednjoj gospodarskoj školi u malenoj školskoj knjižnici bilo je jako puno veselja koje je stvaralo 12 učenika i 4 profesora: Maja Augustinčić Arsenović, Draženka Majdak Kutičić, Martina Tinodi i Zoran Vrhovec, te troje gostiju od kojih je jedna bila učenica 5. razreda koja je hrabro pročitala svoj omiljeni tekst pred srednjoškolcima. Knjižnicu je posjetio i ravnatelj Josip Bošnjak i zaželio ugodno druženje i čitanje. U veselom tonu donijeta su pravila ponašanja na susretu, igrala se  igra Pogodi tko si! i onda u mraku uz svjetlost svijeća i svjetiljki čitali se odabrani tekstovi na hrvatskom, ali i na engleskom i španjolskom jeziku. Dvoje profesora prisjetilo se djetinjstva svojim recitacijama. Uspostavljen je kontakt putem Skypea s „tulumašima“ iz Srednje škole „Ivan Seljanec“ i ugovoren je susret tijekom zime. Čitateljski susret je završio u filmskom tonu uz hrvatski film Koko i duhovi.

SS Ivan SeljanecU Srednjoj školi Ivan Seljanec Križevci sudjelovalo je 10 učenika, dvoje gostiju – učenika osnovne škole i tri voditeljice: Maja Baksa Žeđa, Gordana Juran Ratković i Vlatka Cukor Jukica. Čitateljski susret otvorio je v.d. ravnatelja Brunoslav Sabolek koji je pročitao tekst iz knjige Ispričat ću ti priču argentinskoga autora J. Bucaya. Ostali sudionici čitali su tekstove raznih stranih i domaćih autora: J. Drnovšeka, D. Adamsa, J. Verna, A. Tomića, B. Lulića i drugih. Kontakt putem Skypea uspostavljen je sa Srednjom gospodarskom školom u  Križevcima i Tehničkom školom u Sisku.

Kroz sljedećih godinu dana učenici koji su sudjelovali na noćnim čitateljskim susretima izlazit će u lokalnu zajednicu te će u ustanovama, udrugama, poduzećima i na javnim mjestima čitati svojim sugrađanima. Cilj je cijeloga projekta utjecati na jačanje pozitivnoga stava učenika prema čitanju promoviranjem čitanja iz užitka. Snimljeni trenuci čitanja bit će postavljeni na korisničke profile školskih knjižnica na društvenim mrežama. Na temelju praćenja svih aktivnosti tijekom godine proglasit će se školska knjižnica koja je bila najuspješnija u provođenju projekta. Projekt, koji se ove godine provodi po treći puta, osmislila je Draženka Stančić, knjižničarka OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog iz Ivanca, u suradnji s udrugama Hrvatska mreža školskih knjižničara i Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Srednja gospodarska skola

20 godina CSF
Vezano
2 komentara

Komentari su zatvoreni.