Objavljen 2. natječaj ‘Putositnice našega doba’ – rok 30. studenoga 2013.

Matija_Vajdic_Mjanmarski_dani_f1-11-1024x693_Putositnice„Putositnice našega doba“ je natječaj za najbolji putopis koji se od 2012. provodi u slavu i čast Putositnica hrvatskog pjesnika i književnika Antuna Nemčića kojim je etablirao putopisni žanr u hrvatskoj književnosti. Prigodom godišnjeg održavanja festivala Pinklecfest, natječaj se odvija i s ciljem promicanja i širenja kulturne otvorenosti, tolerantnosti i duhovnog bogatstva, stečenog putovanjem i otkrivanjem nepoznatih krajeva. Natječaj je otvoren za sve koji su bili igdje na putu i s njega su donijeli izvorna i autentična iskustva. Organizatori Pinklecfesta, udruga P.O.I.N.T. i Planinarsko društvo “Kalnik” Križevci, s ponosom objavljuju 2. izdanje natječaja za najbolji putopis.

Za potrebe putopisa ona moraju biti opisana tekstom i fotografijama, a da bi putopis mogao konkurirati za odabir najboljeg, treba zadovoljiti sljedeće kriterije:

  • dosad neobjavljen autorski rad, bez obzira na vrijeme samog putovanja
  • duljina teksta do 4 kartice (7200 znakova), preporučljiva veličina slova 12 s proredom 1,5
  • do 10 autorskih fotografija s mjesta događaja i lokacija iz teksta
  • ležerni, neobvezni stil izražavanja, s opisima posjećenih mjesta, traže se i osobna zapažanja, impresije o mjestima iz putopisa
  • originalni opisi, kulturne specifičnosti i običaji, susreti s ljudima – posebno se vrednuju.

Povjerenstvo za odabir najboljih putopisa u nagradnom natječaju za „Putositnice našega doba“ čine: dr.sc. Zdenko Balog, povjesničar umjetnosti, publicist i fotograf; mr.sc. Hrvoje Belani, tajnik Udruge P.O.I.N.T., organizator Pinklecfesta; Nataša Dimitrijević, magistra kroatistike i lingvistike; Sergej Novosel, novinar i urednik Večernjeg lista; Zdenko Radić, fotograf i snimatelj.

Putopisi, tj. tekstovi s priloženim fotografijama (za objavu na webu) i osobnim podacima (ime, prezime, kontakt telefon, adresa), šalju se na kontakt@udruga-point.hr do 30. studenoga 2013. U nazivu poruke obvezno navesti – ZA NAJBOLJI PUTOPIS. Objava rezultata natječaja će biti do kraja siječnja 2014.

Pobjednik natječaja dobiva godišnju pretplatu na Meridijane – časopis za zemljopis, povijest, ekologiju i putovanja, za godište 2013./2014. te objavu najboljeg putopisa na portalu Krizevci.info, gdje će biti objavljeni i drugi i treći putopis po mišljenju povjerenstva, koji će također dobiti nagrade sponzora.

„Putositnice našega doba“ 2012. godine – nagrade 1. Pinklecfesta:

  1.     Robert Pašičko: Prvi puta na Velebitu, ili Kako sam se zakačio za planine
  2.     Antun Gold: Putopisnica s Južnih mora – tri pisma
  3.     Ivica Picig: Veliki raj – od vrha do doma
Vezano

Komentari su zatvoreni.