Agrokor Mati Škoji preprodaje Mlinar i Žitnjakove trgovine?

Koncernu Agrokor treba i novca i vremena da restrukturira i konsolidira poslovanje Mlinara, pa je Škojo logičan izbor

Prema informacijama s tržišta, Agrokor Ivice Todorića se sprema na preprodaju Mlinara Mati Škoji, osječkom biznismenu, vlasniku Škojo Grupe u čijem sastavu posluje industrijska pekara Kruna. Na pitanje je li zainteresiran i pregovara li o kupnji Mlinara, Škojo je Poslovnom dnevniku doslovno rekao: “nazovite me za nekoliko dana pa ću vam znati reći”, dok u Agrokoru nisu komentirali moguću transakciju.

Uz Mlinar i njegovu maloprodaju, Škoji bi, navodno, otišle i Žitnjakove prodavaonice koje bi se pretvorile u specijalizirane trgovine. Iako je Mlinar preuzet prije manje od godinu dana, a pred Agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja još traje postupak ocjene te koncentracije, poznavatelji tržišta smatraju da je to logičan korak u ovoj situaciji. Koncernu, koji je imao stratešku koncepciju da s preuzimanjem Mlinara, osim proizvodnje kruha i peciva i ostalih pekarskih proizvoda, tamo iz Leda preseli i kompletnu proizvodnju smrznutih proizvoda od tijesta, treba dosta novca i vremena da restrukturira i konsolidira poslovanje, provede zacrtano i dočeka povrat investicije.

“To znači izvlačenje kapitala iz novčanog tijeka, što u ovim vremenima nije lako. Očito su u Agrokoru shvatili da taj zahvat, iziskuje puno napora. Prodajom se, pak, u sustav sliva novac”, smatra jedan poznavatelj. Škojo je, pak, razvio dobar biznis, kruhom i pecivom opskrbljuje dvije istočnohrvatske županije, a ne samo Osijek, ima organiziranu distribuciju, više od 30 maloprodajnih mjesta, zapošljava 400-tinjak ljudi, pa bi mu širenje na ostatak Hrvatske bio logičan potez, što i sam potvrđuje. Istodobno, ima dobre partnerske odnose s Agrokorom kojem je prije nekoliko godina prodao svoju maloprodaju (bivši Alastor).

Todorić je dugo prije kupnje Mlinara podržavao ideju konsolidacije pekarskog biznisa na nacionalnoj razini, pri čemu je očekivao da će u to ipak ući kompanije kojima je pekarstvo bliža djelatnost. Kako se to nije dogodilo, a pružila se prilika, u aranžman s Dragutinom Barišićem (većinskim vlasnikom Mlinara) upustio se sam. S obzirom na poljoprivedne kapacitete Agrokora i nacionalni trgovački lanac koji traži standardiziranu ponudu, kvalitetu i cijenu, nikog baš i nije iznenadila ta odluka. Osim toga, kruh i pecivo Konzumu su treća po vrijednosti kategorija (iza voća i povrća te mesa), a ni pekarstvo mu nije strana djelatnost, jer Agrokor ima veliku pekaru Krka (Šibenik) koja zadovoljava potrebe Konzuma u Dalmaciji te veliku pekaru u sastavu Agrolagune. Tako je, nakon što je 4. srpnja 2008. stekao većinski paket Mlinara (i Žitnjaka) Agrokor odradio i javnu ponudu za preuzimanje dionica, a koncentracija je završila na ocjenjivanju u Agenciji.

Postupak koji je počeo krajem siječnja, u završnoj je fazi i može se uskoro očekivati rješenje AZTN-a. Iako ima komentara kako se Agrokor na preprodaju Mlinara odlučio i zbog procjene da bi mjere Agencije mogle biti oštre, poznavatelji smatraju kako ta odluka nije u vezi s ocjenom koncentracije. Navodno je riječ o dogovoru dvojice poduzetnika koji se već neko vrijeme operacionalizira i kroz druge transakcije, a kojim Agrokor Škoji prepušta razvoj pekarskog biznisa u sjevernoj Hrvatskoj. U ponedjeljak je dionica Žitnjaka na Zagrebačkoj burzi, uz skromni promet, skočila 14,3 posto, na 200 kuna.

Žitnjakovo zemljište nije dio posla

Iako je Agrokor već započeo neke aktivnosti na rebrandingu Mlinara te prenamjeni nekih Žitnjakovih trgovina – za Tisak multimediju i Kozmo – očito je da će se dio (ostatak) Žitnjakove maloprodaje prepustiti Škoji. Naime, Mlinar je 21. svibnja na Burzi otpustio 86,08 posto temeljnog kapitala Žitnjaka po cijeni od 690 kuna, nakon čega više ne posjeduje dionice, iako se u registru Središnje depozitarne agencije još vodi kao njihov vlasnik.

Druga transakcija

Dionice je, prema neslužbenim informacijama, preuzeo Konzum preko kojeg bi i trebala ići transakcija sa Škojom. Upućeni, međutim, kažu da ona ne uključuje vlasništvo nad više od 350 tisuća kvadrata zemljišta na rubnom području Zagreba. Ono navodno ostaje Konzumu.

Vezano

Komentari su zatvoreni.