Križevci – Štetić: Veći su nam troškovi zbog preuzimanja pekarnica

Mlinar u prvom kvartalu ostvario gubitak od 2,3 milijuna kuna, izdaci za zaposlene istodobno veći za šest milijuna kuna

Tvrtka Mlinar ostvarila je u prvome kvartalu ove godine 2,3 milijuna kuna neto gubitka za razliku od istog razdoblja lani kad je poslovala s 1,4 milijuna kuna neto dobiti. Mlinar je potkraj prošle godine prešao u većinsko vlasništvo Todorićeva Agrokora koji kontrolira blizu 90 posto vlasničkog udjela u jednoj od najjačih mlinsko-pekarskih industrija u Hrvatskoj. Križevačka je tvrtka u prva tri ovogodišnja mjeseca ostvarila prihod 60,7 milijuna kuna, što je oko šest posto manje nego početkom prošle godine. Kada je riječ o rashodima, najviše su porasli izdaci za radnike (plaće, naknade i druga primanja), i to čak 38 posto u odnosu na lanjski kvartal. Dok je lani na tromjesečne troškove osoblja otišlo 15,6 milijuna, ove je godine ta svota iznosila 21,6 milijuna kuna što je u prosjeku oko 7,2 milijuna kuna na mjesec.

Zanimljivo je da je Mlinar drastično povećao stavku rashoda za zaposlene nakon što je Agrokor u listopadu prošle godine preuzeo većinski vlasnički udjel. Dok su se izdaci za plaće i druga primanja radnika od siječnja do rujna 2008. godine kretali u rasponu od pet do šest milijuna kuna na mjesec, dolaskom Agrokora taj je iznos u posljednjem kvartalu lani skočio na više od sedam milijuna kuna mjesečno. Uprava to tumači novim akvizicijama.

– Uzrok povećanih troškova u odnosu na lani je preuzimanje pekarskih pogona u Dubrovniku, Šibeniku i Poreču potkraj prošlogodišnje turističke sezone čiji se prihodi očekuju u sezoni koja je pred nama – rekao je direktor Mlinara Mate Štetić. U Mlinaru je danas zaposleno oko 900 radnika. Tvrtka posjeduje dva mlina u Križevcima, osam pekarnica (Križevci, Zagreb, Sinj, Makarska, Pelješac, Dubrovnik, Šibenik, Poreč) i 70 vlastitih prodavaonica, uglavnom u Zagrebu.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.