Invaliditet ih nije spriječio: Otvorili su tvornicu čokolade

Screenshot: Dnevnik.hr
Screenshot: Dnevnik.hr

Skupinu mladih ljudi invaliditet nije spriječio, ne da se zaposle, već da otvore – tvornicu čokolade! Josipu je ovo prvi posao, prilika koju je čekao više od pet godina. Čokolateriju u kojoj radi osnovala je udruga osoba s invaliditetom.
-Uglavnom je svima to prvi posao, njihov najveći problem po meni je bio što su oni bili u jednom strahu, kako će to sad biti što uopće znači raditi?’, rekla je Anita Jelić Kiš, direktorica Hedone.
Hedona01-novaTVU Hrvatskoj ima više od 520.000 osoba s invaliditetom, u prošloj godini posao je našlo manje od 1.500. Država stoga poslodavcima dijeli izdašne poticaje. Ako poslodavac zaposli osobu s invaliditetom država mu subvencionira više od pola plaće.
Postoje predrasude i vrlo teško se osobe s invaliditetom zapošljavaju.

Hedona02-nova TVU Hrvatskoj je tek desetak socijalnih poduzeća. U ovom pogonu čokolade svoje radno mjesto pronašle su četiri osobe s invaliditetom.
Hedona04-novaTV-Oni rade izvanredne praline i čokolade i na to smo izuzetno ponosni, rekao je Petar Gatarić, predsjednik udruge invalida Križevci. ‘Jer su te osobe toliko otvorene, toliko su spremne raditi, valjda jer su bile tako dugo u iščekivanju svog radnog mjesta’, rekla je Anita. ‘Bilo je potrebno puno strpenja, volje i truda, ali njima toga ne nedostaje’, rekla je Sunčica Starinec, voditeljica proizvodnje.
Pogriješe li – nitko se ne ljuti. Slatkim zalogajima oni su riješili svoje gorke probleme. No, u Hrvatskoj je, na žalost, ovakvih primjera – premalo.

Vezano
44 komentara
 1. Marina piše:

  Poštovani zanima me da li još uvijek zapošljavate osobe s invaliditetom,kolika je plaća i gdje se vi točno nalazite te imate li koju čokolateriju u Rijeci.
  Hvala i lijep pozdrav

 2. Marina piše:

  Zanima me da li još uvijek zapošljavate osobe s invaliditetom te kolika je plaća te gdje se vi točno nalazite.
  Da li imate čokolateriju i u Rijeci.
  Hvala i lijep pozdrav

 3. Azrael piše:

  Što je tu sad tebi problematično? Zanima me jel misle ući u poznate lance dućana ili ne. Čokolateriji želim svu sreći i uspjeh u radu.

 4. Azrael piše:

  Ok, da preformuliram pitanje, koji dućani od njih kupuju čokoladu? 🙂

  1. G6 piše:

   uskoro će KTC, Nova tv je naručila nekoliko stotina komada itd…a u čemu je točno tvoj problem Azrael?

 5. Azrael piše:

  Stekao sam dojam da proizvode dosta čokolade, da li itko zna gdje se sve prodaje, osim na onom štandu?

  1. G6 piše:

   veleprodaja

  2. bee happy piše:

   Poštovani 🙂

   hvala svima na pohvalama za čokoladu 🙂
   Čokoladu od ovog tjedna možete kupiti u KTC-glavnom robnom centru – Nikole Tesle 18 i Gradskoj kavani Križevci te u Zagrebu u dućanu The Pantry Daily – Tkalčićeva 38 🙂 neka vam je svima u slast 🙂

 6. mirjana piše:

  🙂

 7. mr. burns piše:

  čokolada im je zakon!

Komentari su zatvoreni.