Izbornik
FacebookTwitterGoogle+RSSYouTube

Invaliditet ih nije spriječio: Otvorili su tvornicu čokolade

Screenshot: Dnevnik.hr

Screenshot: Dnevnik.hr

Skupinu mladih ljudi invaliditet nije spriječio, ne da se zaposle, već da otvore – tvornicu čokolade! Josipu je ovo prvi posao, prilika koju je čekao više od pet godina. Čokolateriju u kojoj radi osnovala je udruga osoba s invaliditetom.
-Uglavnom je svima to prvi posao, njihov najveći problem po meni je bio što su oni bili u jednom strahu, kako će to sad biti što uopće znači raditi?’, rekla je Anita Jelić Kiš, direktorica Hedone.
Hedona01-novaTVU Hrvatskoj ima više od 520.000 osoba s invaliditetom, u prošloj godini posao je našlo manje od 1.500. Država stoga poslodavcima dijeli izdašne poticaje. Ako poslodavac zaposli osobu s invaliditetom država mu subvencionira više od pola plaće.
Postoje predrasude i vrlo teško se osobe s invaliditetom zapošljavaju.

Hedona02-nova TVU Hrvatskoj je tek desetak socijalnih poduzeća. U ovom pogonu čokolade svoje radno mjesto pronašle su četiri osobe s invaliditetom.
Hedona04-novaTV-Oni rade izvanredne praline i čokolade i na to smo izuzetno ponosni, rekao je Petar Gatarić, predsjednik udruge invalida Križevci. ‘Jer su te osobe toliko otvorene, toliko su spremne raditi, valjda jer su bile tako dugo u iščekivanju svog radnog mjesta’, rekla je Anita. ‘Bilo je potrebno puno strpenja, volje i truda, ali njima toga ne nedostaje’, rekla je Sunčica Starinec, voditeljica proizvodnje.
Pogriješe li – nitko se ne ljuti. Slatkim zalogajima oni su riješili svoje gorke probleme. No, u Hrvatskoj je, na žalost, ovakvih primjera – premalo.

wpDiscuz