Invaliditet ih nije spriječio: Otvorili su tvornicu čokolade

Screenshot: Dnevnik.hr
Screenshot: Dnevnik.hr

Skupinu mladih ljudi invaliditet nije spriječio, ne da se zaposle, već da otvore – tvornicu čokolade! Josipu je ovo prvi posao, prilika koju je čekao više od pet godina. Čokolateriju u kojoj radi osnovala je udruga osoba s invaliditetom.
-Uglavnom je svima to prvi posao, njihov najveći problem po meni je bio što su oni bili u jednom strahu, kako će to sad biti što uopće znači raditi?’, rekla je Anita Jelić Kiš, direktorica Hedone.
Hedona01-novaTVU Hrvatskoj ima više od 520.000 osoba s invaliditetom, u prošloj godini posao je našlo manje od 1.500. Država stoga poslodavcima dijeli izdašne poticaje. Ako poslodavac zaposli osobu s invaliditetom država mu subvencionira više od pola plaće.
Postoje predrasude i vrlo teško se osobe s invaliditetom zapošljavaju.

Hedona02-nova TVU Hrvatskoj je tek desetak socijalnih poduzeća. U ovom pogonu čokolade svoje radno mjesto pronašle su četiri osobe s invaliditetom.
Hedona04-novaTV-Oni rade izvanredne praline i čokolade i na to smo izuzetno ponosni, rekao je Petar Gatarić, predsjednik udruge invalida Križevci. ‘Jer su te osobe toliko otvorene, toliko su spremne raditi, valjda jer su bile tako dugo u iščekivanju svog radnog mjesta’, rekla je Anita. ‘Bilo je potrebno puno strpenja, volje i truda, ali njima toga ne nedostaje’, rekla je Sunčica Starinec, voditeljica proizvodnje.
Pogriješe li – nitko se ne ljuti. Slatkim zalogajima oni su riješili svoje gorke probleme. No, u Hrvatskoj je, na žalost, ovakvih primjera – premalo.

Možda vam se svidi
  Subscribe  
Obavijesti me o
Luka Belani
Luka Belani

Luka Belani liked this on Facebook.

Martina Rešetar
Martina Rešetar

Martina Rešetar liked this on Facebook.

Mario Rajn
Mario Rajn

Mario Rajn liked this on Facebook.

Tena Teklic
Tena Teklic

Tena Teklic liked this on Facebook.

Bojan Krhatlic
Bojan Krhatlic

Bojan Krhatlic liked this on Facebook.