Fond za zaštitu okoliša izdvaja 6,5 milijuna kuna za našu županiju

KOPRIVNIČKO – KRIŽEVAČKA ŽUPANIJA – Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je tko će biti korisnici njihovih sredstava za zajedničko sufinanciranje projekata energetske učinkovitosti u zgradarstvu. Na adresu Fonda stiglo je ukupno 246 natječajnih prijedloga, a od toga broja kao nepravodobni, nepotpuni ili koji nisu tema ovog natječaja odbačeno ih je 105. Za sufinanciranje je prihvaćena 141 ponuda u ukupnoj vrijednosti od 107,7 milijuna kuna, a među njima šest ih je iz Koprivničko-križevačke županije. Gradu Križevcima odobrena su dva projekta, za povećanje energetske učinkovitosti u kućama i te za novu fasadu i stolariju na budućem sjedištu Gradske knjižnice Franjo Marković. Fond je prihvatio 40%-no sudjelovanje u tim projektima te će ih njihovu ukupnu vrijednost od 6,5 milijuna kuna podržati sa 2,5 milijuna. Općini Kalnik s 360 tisuća kuna bit će pomognut projekt povećanja energetske učinkovitosti domaćinstava, a preostala tri projekta pripadaju Koprivničko-križevačkoj županiji.

Pored namjene odobrene i u prva dva slučaja, podizanja energetske učinkovitosti privatnih kuća za koje će dobiti po 200 tisuća kuna ove i na godinu, odobrena su još dva vrlo važna prijedloga. Za rekonstrukciju zgrade srednjih škola u Koprivnici Fond će izdvojiti ove i iduće godine 2,7 milijuna kuna, a za obnovu zgrade Učeničkog doma u Križevcima, također kroz dvije godine, 530 tisuća kuna. Nakon dobrih vijesti o povratu 55% troškova javno-privatnog partnerstva za koprivničku Gimnaziju, zamjenik župana Ivan Pal kaže da ponovno stižu dobre vijesti iz Zagreba, a najzadovoljniji je iznosom od 2,7 milijuna odobrenim za zgradu koprivničkih srednjih škola, što čini 40% ukupnog ulaganja, ili cijenu cijele prve faze posla, koja je već pri kraju i plaćena izvornim sredstvima Županije.

– Dakle, to je jedna ogromna stavka koju ćemo mi ponovno uložiti u kapitalna ulaganja u školstvo. Da li ćemo ići dalje u sanaciju objekta, u 3. fazu, ili ćemo ta sredstva, koja nama iz izvornog prihoda preostaju, preusmjeriti prema nekom projektu kojega dovršavamo, poput škole u Legradu ili u Sokolovcu, to je sad stvar struke, da sjednemo i vidimo što nam je najpametnije napraviti. U svakom slučaju preko 3,5 milijuna ćemo povući ovog trenutka u našu županiju iz tog Fonda.

Među 105 iz raznoraznih razloga odbačenih ponuda iz naše županije poslana su tri; to su izgradnje i proširenja dječjih vrtića u Kalinovcu i Podravskim Sesvetama, te sufinanciranje energetske učinkovitosti u obiteljskim kućama u Đurđevcu. (RKC)

Vezano

Komentari su zatvoreni.