Inicijativa ‘Crisium Code’ predstavljena na konferenciji DORS/CLUC 2013.

Sredinom svibnja u Zagrebu je održana međunarodna konferencija “DORS/CLUC 2013. – Dani otvorenih računarskih sustava / Croatian Linux Users’ Convention” u organizaciji udruga HrOpen i HULK, a pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika RH. Krajem prvog dana trodnevne konferencije predavanje je održao Andrej Dundović iz križevačke udruge P.O.I.N.T. na temu “Crisium Code – slobodan softver u turističkoj promidžbi”. Dundović je predstavio rezultate građanske inicijative “Kodiranje Križevaca” koja, uz promidžbu križevačkih kulturno-povijesnih i drugih lokacija, obuhvaća i slobodno softversko rješenje za pripremu i upravljanje QR kodovima.

Poziv organizatora P.O.I.N.T.-ovcima je stigao u posljednji čas, a samo predavanje, koje je imalo naglasak na tehničkoj implementaciji, zainteresiralo je publiku. Aplikacija razvijena u sklopu inicijative je dostupna pod licencom AGPLv3 i napisana u programskom jeziku Python, a omogućava generiranje QR kodova za tisak “u letu” te autoriziranim korisnicima omogućuje upravljanje i naknadno mijenjanje URL-ova na koje QR-ovi upućuju. QR kodom povezuju se fizičke lokacije i relevantne informacije o toj lokaciji u virtualnom svijetu, što omogućuje turistima i građanima da uz pomoć pametnog telefona dobiju virtualni turistički vodič.

Kodiranje Križevaca (Crisium Code) građanska je inicijativa Udruge P.O.I.N.T. kojoj je cilj unapređenje turističke promidžbe Križevaca i promocija kulturno-povijesne baštine uz primjenu modernih informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Posebnost ove inicijative jest u javnoj i slobodnoj dostupnosti cjelokupne dokumentacije i izvornog koda, što omogućuje jednostavnu realizaciju sličnih inicijativa i projekata. Ovo je primjer kako korištenjem slobodnog softvera i otvorenih standarda neprofitne i nevladine organizacije mogu osigurati opstojnost i transparentnost svojih projekata te paralelno doprinijeti realizaciji sličnih inicijativa.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.