Najbolji prijatelji oživjeli dojučerašnjeg političkog mrtvaca

HSS se vratio iz ponora i opet postao relevantna stranka – u Koprivničko-križevačkoj županiji pojedinačno osvojio najviše skupštinskih mandata

Pacijent je bio klinički mrtav, samo je netko trebao proglasiti smrt. U takvoj je, otprilike, poziciji bila Hrvatska seljačka stranka nakon zadnjih parlamentarnih izbora, prije samo godinu i pol dana. Sada, nakon lokalnih izbora, šef stranke Branko Hrg, koji je na mjestu čela stranke naslijedio partnera u Sanaderovoj Vladi Josipa Friščića – trlja ruke.

Rizik se isplatio

HSS se vratio na velika vrata. U prvome krugu dvojica župana, trojica gradonačelnika, četvorica zamjenika župana, u drugome krugu izgledna još četiri župana s koalicijskim partnerima, još tri ili četiri gradonačelnika i 36 općinskih načelnika…

U Koprivničko-križevačkoj-županiji, svojoj glavnoj izbornoj bazi, HSS je prema broju županijskih vijećnika ponovno postao pojedinačno najjačom strankom. Osvojio je 12 mandata, a SDP deset. Župan Darko Koren pobijedio je u prvome krugu jakog protukandidata iz SDP-a Darka Ledinskog, a Hrgu je za dlaku izbjegla pobjeda u prvome krugu u utrci za križevačkog gradonačelnika.
– Jako sam zadovoljan. Išli smo s mnogo samostalnih lista i pokazali da je stranka ne samo živa, nego i jaka. To što sam se i ja u Križevcima kandidirao sam, bez koalicije, bio je možda najveći politički rizik u mome životu. Da sam išao s HDZ-om, bilo bi 60 posto – Hrg jučer nije skrivao radost i veselje.

Prve projekcije rezultata europskih i lokalnih izbora, veli on, pokazuju da bi HSS na parlamentarnim izborima samo u 2. i 3. izbornoj jedinici osvojio tri saborska mandata, što je trostruko više nego što ih ima sada.
– Što je razlogom našeg rasta? Držim kako se pokazalo da u mnogim sredinama imamo dobre i kvalitetne ljude. Utvaram si da je i moja aktivnost doprinijela – tri-četiri puta obišao sam čitavu Hrvatsku, uveo novi način rada kao saborski zastupnik, aktivni smo, reagiramo na dnevnopolitičke stvari – rekao je Hrg.

Moral se diže

– Stranački ljudi bili su razočarani, a sada se vraća vjera u HSS i diže se moral. Možemo samo naprijed – optimističan je prvak “seljaka”.
Zadovoljstvo jučer nije skrivao i novi/stari podravsko-prigorski župan.
– Odigrali smo puno dobrih poteza i donijeli puno teških procjena, koje su se na kraju pokazale ispravnima. Zbog nekih sam stvari ušao i u konflikte unutar stranke – izjavio je Koren, koji je i šef ogranka HSS-a u KC-KŽ županiji, u kojoj je HSS već zadržao trojicu općinskih načelnika, a u drugome krugu očekuje ih još sedam.

Koren je u prvome krugu dobio 53,22 posto glasova. Je li to rezultat zbog kojeg mu rastu ambicije unutar stranke?
– Ne, ne pomišljam na mjesto šefa stranke, barem dok je god na toj poziciji moj najbolji prijatelj Branko Hrg – veli on. (VL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.