Fotografija Elene-Antee Ondruj u nagrađenoj kolekciji dječjeg likovnog stvaralaštva

Ove se godine, već po 41. put održava Međunarodna izložba dječjeg likovnog stvaralaštva u Lidicama u Češkoj, jedna od najznačajnijih manifestacija ove vrste, uz izložbe u Izraelu, Francuskoj, Irskoj i SAD-u. To je likovno natjecanje za djecu i mlade nastalo u čast svim žrtvama stradalima u malom češkom mjestu Lidice. Umjetnošću, čija snaga nadilazi sve granice, djeca i mladi slave život i sjećaju se svojih vršnjaka, koji su život ostavili u ratnim strahotama. Ove se godine u kolekciji fotografija Hrvatskog fotosaveza nalazi i fotografija petnaestogodišnje Križevčanke Elene-Antee Ondruj, članice Foto-kino-video kluba „Križevci“, a čitava je kolekcija osvojila najvišu nagradu – kolajnu „Ruža Lidica“.

Hrvatski fotosavez je na natječaj prijavio kolekciju fotografija mladih nastalih u fotoradionicama koje je priredio u proteklom razdoblju na otocima Braču, Hvaru i Lastovu, u Lonjskom polju, u selu Končanici kraj Daruvara i na području Slavonije i Srijema. Elenina fotografija nastala je u dvodnevnoj fotoradionici za mlade Hrvatskog fotosaveza s nazivom „Pokladni običaji“ koja je održana 9. i 10. veljače 2013. godine u mjestu Končanica u blizini Daruvara. Odlukom ocjenjivačkog tijela u izložbu su uvršteni radovi Vini Božiković (14 g.) iz Jelse, Antonije Mijalić (12 g.) iz Jelse, Antonele Mladineo (13 g.) iz Pražnice, Duje Novakovića (14 g.) iz Pučišća, Veronike Primi (14 g.) iz Jelse, Nikol Pavličević (12 g.) iz Lastova, Elene Antee Ondruj (15 g.) iz Križevaca i Lee Stojanović (15 g.) iz Vinkovaca. Na izložbi u Lidicama fotografijama će biti zastupljeni i drugi mladi autori iz Hrvatske, koji su dobitnici ukupno 4 medalje te 15 priznanja i diploma.

Izložba se održava od kasnih šezdesetih godina 20. stoljeća, a nakon 1972. godine natječaj je postao međunarodnog karaktera i stekao popularnost širom svijeta uz sudjelovanje tisuća djece iz više od 70 zemalja svijeta. Ovogodišnje natjecanje bilo je posvećeno temi „Tradicije i baština naroda moje zemlje“ u kojoj sudjeluju djeca od 4 do 16 godina starosti u više kategorija (crtež, slikarija, grafika, fotografija, keramika, kombinirana tehnika). Na natječaj je prijavljeno više od 2000 škola i organizacija s ukupno 24.545 radova iz 68 zemalja svijeta, od čega 425 fotografija. Među primljenim radovima najbolje su ocijenjeni radovi pristigli iz Kine, Hong Konga, Hrvatske, Latvije, Rusije i Ukrajine.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.