Guše poduzetništvo – naš objekt za akumulatore neće zagađivati

Križevčanin Franjo Ištvanović o problemu s mještanima Cubinca: Bez opasnosti – Netko je zaveo selo krivim informacijama, nas nisu ništa pitali. Neće biti deponij niti spalionica

Poduzetnik Franjo Ištvanović iz Križevaca kupio je u poduzetničkoj zoni Cubinec zemljište, da bi izgradio pogon za sortiranje i skladištenje akumulatora i preselio ga gotovo iz centra grada na ledinu podalje od naselja.

 

No, otkad je zato krenula javna rasprava o promjeni prostornog plana zone, mještani Cubinca ustali su, počeli pisati peticiju, tumačeći sve kao opasnost za taj kraj i pitku vodu koja bi bila zagađena. I neki lokalni političari to su iskoristili pa je slučaj dodatno “zatrovan”, a gradska uprava smirivala je strasti tvrdeći da, usprkos tome što je dio otpada za skladištenje opisan i kao opasan, nema nikakve bojazni za zdravlje i da ima sve dozvole. Nemoćan je i Ištvanović, kojemu je projekt u koji bi uložio još dva milijuna kuna i zaposlio barem deset ljudi, bio na čekanju.

– Boli me što je par pojedinaca zavelo selo krivim informacijama. Mi akumulatore ne spaljujemo niti išta zagađujemo, ni kap kiseline ne istječe van – osvrnuo se na “buku” iz Cubinca i napomenuo da sad nema dalje jer je novi prostorni plan odobren, pa samo čekaju dobivanje lokacijske i građevinske dozvole za gradnju pogona. Njegova kći Kristina Ištvanović Kostanjevec, direktorica njihove tvrtke Friš dopunjava da već 20 godina kao proizvođači i serviseri akumulatora to isto rade, zbrinjavaju i oporabljuju, te da ih obilaze sve inspekcije, koje bi ih i zatvorile da je bilo što krivo.

– Od 2007. imamo koncesiju za zbrinjavanje i oporabu starih baterija i akumulatora, kao samo jedna od tri tvrtke u Hrvatskoj, što ne bismo dobili bez zadovoljavanja normi – kazuju ne prestajući se čuditi što ih, kažu, nitko od “protivnika” nije ništa pitao niti tražio informacije, koje su im nudili.

Prema njima, u pogonu u Cubincu bit će sortiranje i privremeno skladištenje akumulatora, sve dok se ne izvezu kontrolirano i u spremnicima, te nema govora ni o kakvu odlagalištu ili deponiranju u zemlju.
– Mi tu živimo i prvi bismo bili protiv da se radi o otrovima. Nemamo namjeru nikome napakostiti – ogorčeni su Ištvanovići, koji vjeruju da će im se iz nove Ekoudruge Cubinec javiti da bi im dali prave informacije. (VL)

Vezano

Komentari su zatvoreni.