Učenici i studenti čiste ‘bušotinu’ kod praktikuma

Sutra, u utorak 14. svibnja 2013. Srednja gospodarska škola Križevci i Visoko gospodarsko učilište križevci organiziraju ekološku akciju “Zelena čistka – Jedan dan za čist okoliš”. U vremenu od 9 do 12 sati akcija će se održati u neposrednom okruženju školskih praktikuma, na tzv. bušotini, parceli širokoj tridesetak metara, dužine oko 300 metara, koja se proteže duž školskog vrta. Meteorološka postaja udaljena je stotinjak metara, a nerazvrstanu cestu koriste djelatnici obiju institucija, učenici i studenti, te vlasnici obiteljskih kuća u dijelu Ratarna. Koordinatorica akcije je profesorica Verka Filipović.

 

Drvored topola kao dio fenološkog vrta i vjetrozaštitni pojas za agrometeorološku postaju zasađen je  1958. godine uz rub parcela. Kako se kasnije razvilo i različito grmlje lovci su tu postavili i hranilište za divljač. Tijekom vremena tu se počeo dovoziti različiti otpad, nastala je i duboka vododerina radi čega se prostor nije adekvatno održavao, lovci su napustili hranilište. Debla i grane topola, a time i žice električnih vodova, u nekoliko su se navrata nakon olujnog vremena zbog starosti srušila na cestu.

Kako je jedan od vlasnika obiteljske kuće samoinicijativno započeo s čišćenjem odlagališta, djelatnici obiju institucija dogovorili su uklanjanje stabala koja su najugroženija, u okviru akcije žele prostor do kraja očistiti i urediti te dogovoriti sadnju novih stabala. Učenici i studenti će s profesorima dovršiti čišćenje i uređivanje grmova, a u suradnji s lovačkim društvima bit će postavljeno hranilište, dok će komunalno poduzeće postaviti kontejner za odvoženje otpada te sudjelovati u strojnom usitnjavanju grana i dovršetku obrezivanja zdravih stabala. Na kraju “Zelene čistke” Visoko gospodarsko učilište Križevci će za sve sudionike prirediti gablec, uz dogovor o provođenju akcije u još većem obimu i iduće godine.

Vezano

Komentari su zatvoreni.