Cestama našeg kraja voze traktori prosječne starosti 33 godine

Stanovnici naše županije u prosjeku voze 13,5 godina stare automobile, što odgovara i prosjeku za Hrvatsku, doznajemo u Centru za vozila Hrvatske koji vodi evidenciju o tehničkim pregledima vozila. U stanicama za tehnički pregled na području Koprivničko-križevačke županije u prošloj je godini pregledano 29.508 vozila M1 kategorije, kojoj pripadaju motorna vozila namijenjena za prijevoz putnika koja osim sjedala za vozača imaju najviše osam sjedala. Najstarije automobile voze Đurđevčani, njih 5467 u prosjeku vozi gotovo 15 godina stare aute, dok 18.440 Koprivničanaca i 5601 Križevčanin voze dvije godine mlađa vozila.

– Napominjemo kako nova motorna i priključna vozila pristupaju redovitom tehničkom pregledu tijekom mjeseca u kojem istječe rok od 24 mjeseca od prve registracije pa su ta vozila isključena iz analize – objašnjava Centar za vozila Hrvatske.

Prosječna starost cijelog hrvatskog voznog parka za 2018. godinu iznosi 14,6 godina, a posebno zabrinjava podatak da je 70 posto vozila u Hrvatskoj staro deset i više godina. Najstariji autobusi pregledani su u Križevcima i njihova je prosječna starost veća od 16 godina, dok su u Koprivnici i Đurđevcu prosječno barem tri godine mlađi.

Što se tiče teretnih vozila, najstarija su ona čija je najveća dopuštena masa od 3,5 do 12 tona. Na tehničkim pregledima lani ih je bilo 238, prosječno su stara više od 22 godine, a u Đurđevcu čak 28.

– Među najstarija vozila spadaju traktori, njih 9702 prosječno su stari više od 33 godine. U Đurđevcu se voze najstariji, gotovo 35 godina, dok su u Križevcima najmlađi s prosjekom od 32 i pol godine – navode iz Centra.

Zanimljiv je podatak da su u Koprivnici registrirana dva motocikla s bočnim prikolicama čija je prosječna starost 46 godina, te trinaest godina star tricikl.

U Hrvatskoj je na osnovnom redovnom tehničkom pregledu prošle godine zabilježeno čak 628.267 vozila s neispravnim sklopom, pri čemu se najveći broj nedostataka odnosi na uređaj za kočenje, osvjetljavanje i signalizaciju te osovine, kotače, pneumatike i ovjes.

Svaki četvrti automobil ili kombi s najviše osam sjedala bili su neispravni, a zabrinjavajući je podatak da je neispravan bio čak 21 autobus, odnosno njih više od 40 posto. Sve kategorije teretnih vozila bilježe visoke postotke neispravnosti, a najviše teretna vozila do 12 tona, kod kojih je neispravno gotovo svako drugo. Iako su traktori na području naše županije prosječno stariji od 33 godine, neispravno ih je samo 14 posto. (GPP)

Vezano

Komentari su zatvoreni.