U Križevcima održana ‘Noć knjige 2013.’

Gradska knjižnica „Franjo Marković“ Križevci i ove se godine 23. travnja uključila u obilježavanje Noći knjige. Ove je godine sudjelovalo više od 100 gradova i 174 knjižnice sa zanimljivim programima od 18 sati do 1 sat iza ponoći. U gradskoj knjižnici odvijala su se dva programa. Na Dječjem je odjelu u 18 sati počeo program „U potrazi za izgubljenim legendama“ koji su vodile knjižničarka Tereza Dvečko i Andrea Katanović, učiteljica iz Osnovne škole „Vladimir Nazor“ Križevci. Sudjelovalo je tridesetero djece. Andrea Katanović napravila je uvod o legendama. Djeca su pročitala tri legende: Crna kraljica, Plemeniti šljivari i Posljednja križevačka vještica. Zatim su se podijelila u tri skupine. Jedna je skupina izrađivala označivače knjiga, druga strip, treća je uvježbala i izvela igrokaz, a sve na temu Crne kraljice. Djeca su se ugodno osjećala, počastila sokom i grickalicama, a svoje su uratke ponijela kući.

U isto vrijeme u podrumskoj dvorani Hrvatskoga doma odvijao se program „Nemčiću i Vukotinoviću u spomen“, povodom 200. obljetnice rođenja ovih križevačkih velikana. Sudjelovalo je 16 učenika Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci, koji su uz pomoć profesorica Marije Milas i Ivane Svrtan pripremili prezentaciju o Antunu Nemčiću te učenici Srednje škole „Ivan Seljanec“, njih četvero, koji su uz pomoć profesorice Gordane Juran-Ratković pripremili prezentaciju o Ljudevitu Vukotinoviću. Glazbene točke izvele su učenice Glazbene škole Alberta Štrige Natalija Kralj, sopran i Ana Lisičak, klavir.

Ovom se manifestacijom u Hrvatskoj obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja), kao i Dan hrvatske knjige (22. travnja). Organizatori su Noći knjige Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu i portal Moderna vremena Info.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.