Majdak: SDP i ja od Rajna nećemo tražiti funkcije u budućoj gradskoj vlasti

Predsjednik SDP-a Križevaca Ivan Majdak izgubio je u izborima za gradonačelnika, 17,58 posto glasova u prvom krugu bilo je nedovoljno za nastavak borbe, no ona za njega ipak nije gotova – kad je shvatio da neće u fajt s aktualnim gradonačelnikom Brankom Hrgom, što su očekivali i on i njegovi birači, dao je podršku pobjedniku prvog kruga i svojevrsnom iznenađenju Mariju Rajnu, što nam je ponovio i uoči drugoga kruga ove nedjelje.

– Javno sam izrazio svoju podršku i preko medija pozvao građane i sve one koji su u prvom krugu svoj glas dali meni, da izađu na izbore i da u drugom krugu podrže nezavisnog kandidata Maria Rajna, jer će jedino tako doći do nužnih promjena u vođenju grada, kaže Majdak, koji se Rajnovu osvajanju više od 40 posto glasova i nije baš nadao pa je i pomalo razočaran neostvarenim očekivanjima.

– Bio sam svjestan mogućnosti da će u drugi krug ući Rajn i Hrg, ali to ipak nisam očekivao i Rajnov me uspjeh i ipak prilično uvjerljiva pobjeda malo iznenadio – kaže šef križevačkoga SDP-a, čija je lista spojena s HSS BR, HNS-om, HSU-om i Laburista osvojila četiri mandata u Gradskom vijeću. To je upola manje od Kandidacijske grupe liste birača Marija Rajna i manje nego dosad (šest), no imat će, napominje Majdak, svoj klub vijećnika i mogućnost utjecaja na događanja u Gradskom vijeću. Dio glasova zasigurno im je odnio upravo Rajn s listom novih, svježih i politički čistih lica.

– Mario i njegova lista uzeli su većinu “naših” glasova, lijeva opcija na parlamentarim izborima u Križevcima dobiva 4000-4500 glasova, a ako uzmemo da su ostale stranke “uzele svoje”, onda je vidljivo da su ovo ti glasovi. Očito je da je njihova kampanja građanima bila prihvatljivija i da se veći dio nazovi “naših glasača” odlučio povjerenje dati njima, objašnjava Majdak.

Smatra važnim naglasiti da podrška Rajnu nije uvjet  za postizbornu suradnju i drži zlonamjernima one koji govore o mjestima i funkcijama koje on i SDP traže u budućoj gradskoj vlasti.
– SDP je spreman razgovarati o budućoj suradnji sa svima, ali isključivo na temelju koalicijskog programa s kojim smo na ovim izborima izašli pred građane, a ne na temelju podjela funkcija kako to neki pokušavaju podmetati.

Iako je on u “tihoj” kampanji bio od stupanja na dužnost, pa je prije par godina uime tzv. ujedinjene oporbe žestoko kritizirao Hrga i njegov rad, prvi izbori za Majdaka su se pokazali poražavajućima, i on to ne poriče.

– Najveća osobna odgovornost za neostvarene ciljeve je svakako na meni kao prvom čovjeku križevačkog SDP-a. SDP je stranka u kojoj se odluke donose na tijelima stranke, na ove izbore smo išli u koaliciji s još četiri stranke tako da svakako dio odgovornosti snosimo i svi zajedno. Iako ima mnogo veselih zbog realno lošijih izbornih rezultata moram ih razočarati, neću dati mandat na raspolaganje jer je SDP ozbiljna stranka koja ima svoj Statut, u kojem je predviđeno da se poslije lokalnih izbora biraju nova vodstva lokalnih organizacija – ocijenio je Majdak i pozvao, kaže, sve koji žele da se prijave i kandidiraju po proceduri, a ne, ističe, po kafićima.

“Dali smo doprinos razbijanju medijske blokade”

Ivan Majdak nakon izbornog neuspjeha objašnjava da su SDP i ostale stranke dosad u Vijeću radile na tome da dođe do promjena i ukazivale na to da Hrgova vlast ne radi gotovo ništa za građane.

– Smatram da smo SDP, kao i ja osobno dali veliki doprinos u razbijanju svojevrsne medijske blokade u kojoj su bili građani, i do kojih su godinama dobrom spregom politike i medija dolazile samo frizirane informacije. Da smo radom i istupima u Gradskom vijeću ukazali na mnoge nepravilnosti u vođenju grada, koje su dovele do toga da građani danas mnogo realnije sagledavaju „dostignuća” Branka Hrga, zaključuje Ivan Majdak.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.