Sutra u hotelu ‘Kalnik’ izložba crteža Marine Orak

Sutra će u hotelu “Kalnik” u Križevcima u 20 sati biti otvorena prva samostalna izložba likovnih radova Marine Orak. Ova talentirana Križevčanka za sebe će reći da je rođena jednog ožujka u godini zmaja, horoskopska ribica, nježna dušica, tratinčica. Živi u Križevcima sa suprugom te sinom i kćeri, kako sama kaže, njenim najuspješnijim životnim djelima. Na svojoj će se debitantskoj izložbi predstaviti crtežima tušom.
– Veći dio života upijala sam slikarske boje i nepresušnu inspiraciju mog pokojnog svekra prof. Dragutina Oraka koji mi je uzor i nadahnuće, te njemu posvećujem ovu izložbu, ističe autorica. Za glazbeni intermezzo izložbe će se pobrinuti rock skupina “Visoki tlak” uz goste iznenađenja.

Iz predgovora profesora književnosti Petra Babića: “Crtež tušom zahtjevna je, ali i zahvalna tehnika, za sve one autore koje motivira crtati prevladavajuće konkretne, figurativne predodžbe stvarnosti, a utoliko teža za one rjeđe pokušaje izražavanja tokova unutarnjih psiholoških stanja, kao u slučaju autorice Marine Orak. Autorica će sama navesti da je prve crteže počela raditi olovkom, a velikim dijelom kao odgovor na bolest i smrt svog (neprežaljenog) svekra Dragutina Oraka, poznatog križevačkog pedagoga i slikara, ‘koji se poput dobrog anđela, duha, nastanio u autorici i nagnao je da i sama, na neki način, nastavi tamo gdje je on stao…’ a presudan utjecaj za odabir ovakve tehnike imala je kćer Nina koja je jednom prilikom majci darovala tanko pero i bočicu tuša. Bitno je navesti da Marina Orak do tada nije ni crtala ni slikala, niti je u tom smislu stekla formalno akademsko obrazovanje, ali nagon za stvaranjem u njoj bio je snažan, dok je nije preplavio, tako se i sama prepustila avanturi koja je i dovela do ove prve autoričine izložbe.”

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.