Policija utvrdila da je ukrala Croatine slike, a one u školi

Danica Crnčić, ravnateljica OŠ u Kalniku, na meti anonimnih prijava. Ivan Lacković Croata nekoliko je mjeseci prije smrti D. Crnčić ovlastio da čuva slike

Policija, Koprivničko-križevačka županija i Ministarstvo obrazovanja posljednjih su mjeseci zatrpani anonimnim prijavama protiv Danice Crnčić, ravnateljice osnovne škole u malome mjestu Kalniku kod Križevaca.

Zastara

Ravnateljicu se u anonimkama, među ostalim, optužilo kako je ukrala 25 akvarela i grafika koje je toj školi još 2000. godine darovao čuveni slikar naive Ivan Lacković Croata.
Večernji je u posjedu policijskog izvješća iz studenoga prošle godine, u kojemu piše kako je kriminalističkom obradom utvrđena osnovana sumnja da je ravnateljica 2004. godine otuđila i protupravno prisvojila Lackovićeva djela, no kako je nastupila zastara za kazneni progon.

Danica Crnčić ima svoju priču.
– Evo, dođite, slike su u mojemu kabinetu. Do 2003. godine bile su izviješene po školi, no tada je zaredala serija provala i uplašila sam se da ih netko ne ukrade. To sam kazala Lackoviću, koji je bio ne samo prijatelj škole, nego i moj prijatelj, i on mi je napisao pismo u kojemu mi daje dopuštenje da osobno raspolažem njegovim djelima i da sama odlučim kako ih čuvati. Potom sam slike spremila u svoj kabinet, gdje su i danas, pod ključem. Nije mi palo na pamet da ih ukradem i prodam – ispričala je jučer ravnateljica.

Još dvije godine

Večernji je također u posjedu pisma koje je Croata napisao Danici Crnčić 19. listopada 2003. godine, nekoliko mjeseci prije svoje smrti.
“Slike sam poklonio radi Vašeg uzornog vođenja škole, radi dobrobiti polaznika škole i stoga stavljam Vama na raspolaganje da Vi odlučujete što i kako ćete čuvati i koristiti donaciju.” – piše u njemu.
– Je li policija provjerila gdje su slike? – pitali smo D. Crnčić, a ona je odgovorila: – Ne. Došli su po mene i odveli me na razgovor, koji je trajao od 8,30 do 13,30 sati. Rekli su mi da sam kriminalka, uzeli su mi osobnu i nisu mi je potom vratili dva tjedna.

Ravnateljica veli kako se iza kampanje protiv nje krije želja skupine djelatnika da je smijene, odnosno otjeraju u mirovinu.
– Lani sam napunila 65. godinu života, a mandat mi traje još dvije godine. Od Ministarstva sam dobila dopuštenje da mandat odradim do kraja. Znam tko stoji iza svih ovih anonimnih prijava protiv mene, a neki od tih ljudi imaju rođake u policiji – tvrdi ona.

Knjiga

Policija je također utvrdila kako je Danica Crnčić 4. listopada 2007. godine donijela pisanu odluku kojom je naložila da se s računa škole na račun njezina danas pokojnog supruga prebaci oko 25.000 kuna, kojim je novcem tiskana njegova knjiga “Povijest Kalničkog školstva”. Ravnateljica, pak, tvrdi kako novac nije bio iz školskog proračuna, nego iz donacija za “Biblijski vrt mira”, koji je postavljen u dvorištu škole. Također tvrdi kako njezin suprug nije dobio nikakv honorar za knjigu. Koprivničko državno odvjetništvo jučer je najavilo kako će odluku o tome hoće li biti kaznenoga progona donijeti za 20-tak dana. (VL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.