Završeni 5. dani hrvatskih svetaca i blaženika

Molitvenim, književnim i glazbenim programom posvećenim sv. Marku Križevčaninu, misnim slavljem koje je predvodio bjelovarsko-križevački biskup mons. dr. Vjekoslav Huzjak te premijerom dokumentarnoga filma „Sveti Marko Križevanin u obrani vjere“ Hrvatske televizije u križevačkoj župnoj crkvi sv. Ane u nedjelju 27. siječnja 2013. završeni su 5. dani hrvatskih svetaca i blaženika. Sv. Marku posvećen molitveni i umjetnički program predvodio je križevački zbor mladih „Crisinus“. Uslijedilo je misno slavlje koje je biskup Huzjak predvodio u koncelebraciji s glavnim urednikom Radio Marije Stjepanom Fridlom, župnikom iz Svetoga Petra Orehovca Ivanom Žufikom te domaćim križevačkim župnicima Stjepanom Sovičekom i Draženom Hladuvkom.

Nakon misnoga slavlja, u prepunoj župnoj crkvi sv. Ane premijerno je prikazan dokumentarni film Programa religijske kulture Hrvatske televizije „Sveti Marko Križevčanin u obrani vjere“ autora Nike Kostanića. Riječ je o prvom dokumentarnom filmu o životu, djelovanju i mučeničkoj smrti trećega hrvatskog sveca koji je proglašen blaženim 1905., a svetim 1995. Film koji traje četrdesetak minuta sniman je u svim zemljama u kojima je sv. Marko živio: u Hrvatskoj, Austriji, Italiji, Mađarskoj i Slovačkoj. U njemu su snimke povijesnih dokumenata, crkvenih institucija i bogoslužnih prostora u kojima je Marko djelovao, prikaz tridesetogodišnjega rata između protestanata i katolika u Europi od 1618. do 1648., s naglaskom na to da je Marko Križevčanin bio prva žrtva toga rata u Slovačkoj jer je 1619. godine mučen i ubijen s dvojicom isusovaca Stjepan Pogracom i Melkiorom Grodjeckim. U četrdesetak minuta filma obuhvaćene su analize i izjave najuglednijih teologa i crkvenih povjesničara iz zemalja u kojima je Marko djelovao te izjave bjelovarsko-križevačkoga biskupa Vjekoslava Huzjaka, varaždinskoga biskupa Marka Culeja i košičkoga nadbiskupa Bernarda Bobera.

O filmu su uoči projekcije govorili autor filma Niko Kostanić, novinar i urednik u Religijskom programu Hrvatske televizije te producent Mate Letica. Ispripovijedali su da su sve kadrove za film snimili u dvadesetak dana prošle godine te da su proputovali oko 7 tisuća kilometara. Autor Kostanić je naglasio da su snimajući film doveli u vezu sv. Marka Križevčanina i prvoga zagrebačkog nadbiskupa Jurja Haulika jer su došli do spoznaje da je zaslugom Slovaka Haulika zagrebačka biskupija postala nadbiskupijom, a da je zaslugom mučeništva Marka Križevčanina papa Ivan Pavao II. na dan kanonizacije sv. Marka 2. srpnja 1995. u Košicama, slovačku biskupiju u Košicama toga dana proglasio nadbiskupijom. Istaknuo je i zanimljivost da je u uršulinskoj crkvi sv. Ane u Trnavi, u kojoj se čuva tijelo sv. Marka Križevčanina, prvi zagebački nadbiskup Juraj Haulik služio mladu misu.

Time su završeni četverodnevni 5. dani hrvatskih svetaca i blaženika kojima se željelo potaknuti na bolje poznavanje i intenzivnije štovanje hrvatskih duhovnih velikana. Manifestaciju su, uz pokroviteljstvo Bjelovarsko-križevačke biskupije, organizirali: Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“, župa sv. Ane Križevci te župa BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina Križevci, uz potporu Grada Križevaca, Koprivničko-križevačke županije, Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica te HAK-a – Auto-moto kluba Križevci. Suorganizatori su bili: Galerija hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato“ Zagreb te križevačke institucije: Gradski muzej, Pučko otvoreno učilište, Gradska knjižnica „Franjo Marković“ te Glazbena škola Alberta Štrige.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.