Predsjednik Josipović odlikovao 15. križevačku protuoklopnu topničko-raketnu brigadu

U povodu 20. obljetnice njezina osnutka, predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović odlikovao je Redom Nikole Šubića Zrinskog križevačku 15. protuoklopnu topničko-raketnu brigadu Hrvatske vojske i njezine istaknute pripadnike za doprinos u obrani Domovine.
“Republika Hrvatska će svim pripadnicima vaše slavne brigade Hrvatske vojske biti vječno zahvalna na onome što ste za nju učinili”, rekao je predsjednik Josipović, koji je u znak zahvalnosti i priznanja za doprinos u obrani Hrvatske privezao plamenac na stijeg postrojbe. “Brigada je tijekom Domovinskog rata bila svojevrstan rasadnik stručnih znanja i u njoj je stasao velik broj hrvatskih časnika i dočasnika koji su svoja ratna znanja ugradili u nove postrojbe i školovanje pripadnika Oružanih snaga i ostat će zabilježena za generacije koje dolaze na čast i slavu svih njezinih pripadnika”, istaknuo je.

Prvom zapovjedniku postrojbe Željku Topolovcu za iznimno uspješno zapovijedanje brigadom predsjednik Josipović uručio je odlikovanje Reda bana Jelačića. Pripadniku brigade Bruni Kelekoviću predsjednik je uručio odlikovanje Reda Hrvatskog križa za teško ranjavanje u Domovinskom ratu, a Red Hrvatskog trolista za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku u Domovinskom ratu dodijelio je Željku Jalžabetiću.
U ime postrojbe i njezinih pripadnika zahvalio je njezin prvi zapovjednik Željko Topolovec, koji je rekao kako su je činili radnici, seljaci, intelektualci i gospodarstvenici koji su izrasli u vrsne strijelce i uništili na desetke neprijateljskih oklopnjaka.

Postrojba je osnovana u studenome 1992. od pripadnika križevačkoga 15. protuoklopnoga mješovitoga topničkog diviziona koji je sudjelovao u obrani Novske i Posavine, a njezin službeni ustroj počeo je 19. prosinca te godine. Brigada u kolovozu 1993. ulazi u sastav obrane grada Zagreba.
U borbama protiv agresorskih snaga u Petrinji u rujnu 1993. postrojba je uništila nekoliko neprijateljskih oklopnih i samohodnih bojnih sredstava. U vojno-redarstvenoj akciji Bljesku sudjelovala je kao protuoklopna postrojba u sastavu 5. gardijske brigade i 121. domobranske pukovnije na potezu Nova Gradiška – Okučani. U vojno-redarstvenoj operaciji Oluji brigada je sudjelovala u vatrenoj potpori 2. gardijskoj brigadi “Gromovima” na smjeru Petrinja – Glina – Novo Selo Glinsko.

Nakon vojno-redarstvene operacije Oluje brigada je zapovjedno premještena u istočnu Slavoniju radi potpore na “glavnome pravcu 5. gardijske brigade” u sklopu operacija “Zid 1” i “Feniks”. Nakon mirne integracije istočne Slavonije, brigada se vratila u Križevce na mirnodopske zadaće koje su završene 2007.

Vezano

Komentari su zatvoreni.