Izvedeno više od polovice radova na budućoj autocesti

KRIŽEVCI – Krajem travnja 2009-te, baš uoči prošlih lokalnih izbora, službeno i svečano tadašnji premijer Sanader označio je kod Gradeca početak izgradnje podravsko-bilogorskog ipsilona, no tek dvije godine kasnije građevinari su uvedeni u posao, i to na 60% trase od Gradeca do Križevaca. Novi izbori lokalnih čelnika očekuju nas na proljeće, bivši premijer preselio je u Remetinec, a do kuda je stigla gradnja za ovaj kraj ‘ceste svih cesta’ godinu i pol nakon njezinog stvarnog početka lanjskog svibnja.
– Na tom dijelu trase, do Križevaca je prva faza radova, je milijun i 100 tisuća kubika materijala, od čega je napravljeno 50%. Radovi na nasipima i zemljanim radovima su u visokom stupnju završenosti. Na objektima također je izvedeno oko 60% radova, doznali smo od voditelja gradilišta cijele trase Domagoja Perkovića.

Poddionica autoceste A12 od Gradeca do Kloštra Vojakovačkog duga je 20 kilometara i na nekoliko njenih dijelova sada je oko 300 radnika, no Perković ovih dana očekuje ulazak strojeva i ljudi i na ostatak trase i objekata. Iako su sada vladajući u državi predvođeni SDP-om najavljivali da će ta prometnica biti ponovno projektirana kao brza cesta, na gradilištu se nastavlja raditi u punom profilu, prema važećoj građevinskoj dozvoli i projektima. Na pitanje što bi za njega kao operativca na terenu značilo sužavanje na profil brze ceste, Domagoj Perković je rekao:
– Pa svakako bi značilo nekakvu promjenu u smislu smanjenja količina, ali na samo izvođenje radova ne bi imalo preveliki učinak, obim radova ne bi bio puno manji s obzirom da je većina trase već napravljena u punom profilu, te bi sužavanje profila zahtijevalo radove na samom suženju.

Ako se posao nastavi sa sadašnjim brojem radnika i ritmom istovara stotinjak kamiona šljunka i kamena dnevno, Perković procjenjuje da bismo prve vijesti o asfaltiranju dionice mogli čuti krajem iduće godine ili do polovice 2014-te. Pri tom je važno i hoće li zima buti nalik prošloj, bez previše padalina i dužih razdoblja ispod nule, kada zapravo i nije bilo prekida radova. (RKC)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.