‘Zaistovec dolina’ na naslovnici prestižnog američkog časopisa

Križevački fotograf Dalibor Brlek u američkom časopisu. Journal of Soil and Water Conservation objavio je na naslovnici između milijuna ponuđenih radova fotografiju D. Brleka koji je radi prizora na biciklu “otklačio” 30 kilometara

Dobra fotografija plod je oštroumnosti snimatelja i izvrsno “uhvaćenog” trenutka. Mnogo puta u to se uvjerio križevački fotografski entuzijast Dalibor Brlek, a vidljivu potvrdu svoje autorske originalnosti dobio je nedavno od američkog časopisa za očuvanje prirode “Journal of Soil and Water Conservation”, koji je Brlekovu fotografiju “Zaistovec dolina” objavio na naslovnici svoga ljetošnjeg broja. Brlek je za to doznao tek nedavno i priznanje ga je jako obradovalo, jer je fotografija odabrana, kaže, između doslovno više milijuna ponuđenih fotografija iz kategorije očuvana priroda / okoliš / zelenilo.

– Dan kad je nastala bio je jedinstven, kombinacija oblaka, boje neba i Sunca bila je fantastična. Ostavio sam sve obveze taj dan, sjeo s fotoaparatom na bicikl i “otklačio” tridesetak kilometara. Nastala je uistinu jedinstvena serija fotografija od Križevaca prema Zaistovcu – prisjeća se Brlek. Ponudio je svoj rad putem međunarodne fotoagencije, rezultat nije izostao.

Za sebe će Brlek, poznatiji u fotokrugovima kao Brch, reći da je napredniji fotoamater, koji se fotografijom bavi iz hobija, iz godine u godinu sve više, što dokazuju i radovi objavljeni u dnevnim novinama, časopisima i web portalima.
– Poseban interes su mi tzv. “off the beaten path” (turistički nerazvikane) lokacije, pa mi je drago što su međunarodni stručnjaci prepoznali Zaistovec i ljepote ovoga dijela Hrvatske kao vrijednu lokaciju očuvane prirode i okoliša. Nastojim potkalničko Prigorje promovirati upravo kroz fotografije, kaže Brlek, suradnik i TZ Križevci.

Za ovu naslovnicu dobio je simboličan honorar.
– Ne radi se o ekskluzivnoj licenci, već o tzv. extended license, koja omogućuje kupcu ovakav način uporabe fotografije, a bez ikakvih ograničavanja autora u daljnjoj uporabi, ali ovu fotografiju prodajem gotovo svaki dan za simboličan iznos, pa mogu reći da donosi određenu zaradu – zadovoljan je Brlek, ne želeći pored svojih djela eksponirati i svoj lik, pa nam je uskratio mogućnost da ga snimimo u “akciji”. (VL)

20 godina CSF
Vezano
1 komentar

Komentari su zatvoreni.