Održan međunarodni znanstveni skup o obitelji Ožegović

U organizaciji Povijesnog društva Križevci prije tjedan dana je u Planinarskom domu na Kalniku održan dvodnevni međunarodni znanstveni skup “Obitelj Ožegović”. Prema riječima predsjednika organizacijskog odbora, profesora povijesti i filozofije Ivana Peklića, obitelj Ožegović od Barlabaševca svakako je najznačajnija kalnička plemićka obitelj, na čiji se značaj željelo ukazati, kao i istražiti dosad nepoznate podatke iz života njenih članova. Ožegovići su se kroz povijes istaknuli kao biskupi, dvorski savjetnici i poslanici u kraljevskom saboru, humanitarni aktivisti, glazbenici i slikari. Ovom su prilikom predstavljeni radovi petnaest znanstvenika, a međunarodnom karakteru skupa doprinjeli su dr.sc. Ladislav Heka, prorektor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Szegedu, Republika Mađarska, te dr.sc. Anezka Kindlerova sa Sveučilišta u Pragu, Republika Češka.

U četvrtak 15. studenog predstavljeni su sljedeći radovi: Ladislav Heka (Szeged): Uloga Metela Ožegovića u ustavnopravnoj povijesti Ugarske; Željko Karaula (Bjelovar): Korespondencija baruna Metela Ožegovića s đakovačkim biskupom Josipom Jurjem Strossmayerom (s posebnim osvrtom na razdoblje od 1861. do 1865. godine); Mile Bogović (Senj): Mirko Ožegović; Ivica Zvonar (Zagreb): Korespondencija između Ivana Kostrenčića i Metela Ožegovića u Arhivu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu; Đurđica Tenodi (Križevci): Korespondencija Ivan Ožegović-Matija Mrazović; Ozren Blagec (Križevci): Ljudevit barun Ožegović; Gordana Đuričić: Slikarstvo Ljudevita Ožegovića; Lucija Konfic (Zagreb): Lucija Ožegović; Tomislav Bogdanović (Križevci): Ivka Ožegović i njezin humanitarni rad.

U petak 16. studenog predstavljeni su sljedeći radovi: Agneza Szabo (Zagreb): Metel Ožegović u političkom i kulturno-prosvjetnom životu Hrvatske; Mira Kolar Dimitrijević (Zagreb): Ožegovići u Koprivnici; Anežka Kindlerová (Prag): Ožegovići i slavenstvo; Hrvoje Petrić (Zagreb): O djelatnosti Metela Ožegovića u Ugarskom saboru; Sofija Koretić (Križevci): Pisma Jozefine Ožegović; Ivan Peklić (Križevci): Obitelj Ožegović i Franjo Marković.
Gosti su također razgledali mjesto Kalnik. Svi radovi sa skupa bit će objavljeni u idućem broju časopisa Cris, u izdanju Povijesnog društva Križevci. Pokrovitelji simpozija bili su Koprivničko-križevačka županija, Grad Križevci i Općina Kalnik.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.