Za Gornji Čret kvadrat po 150 kuna ili 50 lipa u slučaju najma

Križevačka poduzetnička zona: Model upravljanja zonom u Križevcima nudi kupnju parcela, čak i uz popust, ili pravo građenja na 25 godina, mjesečno plaćanje

Ovoga tjedna počeli su, nakon godina sređivanja dokumentacije i povremenih “posrtanja” s natječajima, prvi pravi radovi u poduzetničkoj zoni Gornji Čret, nedaleko od Križevaca. Za komunalno opremanje, odnosno uvođenje vodovoda, odvodnje, uređenje okoliša, električne i plinske mreže, zadužena je Zajednica izvođača, koju čine građevinsko poduzeće Radnik i Komunalno poduzeće Križevci, i koji do kraja godine moraju potpuno urediti 45 ha površine. No, križevačke gradske službe moraju urediti i model upravljanja zonom, pa se nameću dva prijedloga, o kojima treba drugi tjedan suditi i Gradsko vijeće.

– Mišljenja su podijeljena – da se zemljište daruje besplatno ili da se to ne radi, no moramo zastupati zakon i ne možemo dati nikome zabadava, držimo se procjene Porezne uprave po kojoj je cijena kvadrata građevinskog zemljišta 150 kuna – kaže gradonačelnik Branko Hrg, dok gospodarski pročelnik Darko Masnec napominje da bi zainteresirani ulagači mogli dobiti i popuste od 20 posto, time bi cijena bila 120 kuna po kvadratu, a moguća je i otplata na 12 mjeseci s kamatom od 4 posto.

S druge strane, poduzetnici umjesto kupnje terena za svoje pogone mogu ostvariti pravo građenja, na rok od 25 godina, pri čemu je cijena kvadrata mjesečno 50 lipa. Gornji Čret bi, kaže Hrg ne bez zadovoljstva, mogla biti jedna od tri najpovoljnije zone u zemlji, zbog položaja, čistih imovinskih odnosa i kompletne opremljenosti. Sada je valja “upogoniti”, tj. privući gospodarstvenike da što prije grade pogone. Govori se da ih već ima, ali lokalna javnost neće vjerovati dok ne ugleda prvu halu i ondje zaposlene ljude. (VL)

Vezano

Komentari su zatvoreni.