Rostuhar u krcatom ‘Planinarcu’ o vozikanju Zapadnom Afrikom

Istočno krilo Planinarskog doma Kalnik bilo je u subotu 20. listopada 2012. jednostavno premalo da primi sve zainteresirane za višemedijsko predavanje “Motociklom po Zapadnoj Africi” koje su održali jedan od najpoznatijih hrvatskih pustolova – putopisac i fotograf Davor Rostuhar i njegova djevojka Maja Tanasovski. Na središnjem događaju 1. Pinklecfesta, koji su pod geslom “Život je putovanje, putovanje je znanje, znanje je moć” organizirali križevačke udruge P.O.I.N.T. i Planinarsko društvo “Kalnik”, okupilo se preko stotinu posjetitelja – planinara koji su ranije toga dana prošli “Put kleti potkalničko kraja” ili pak znatiželjnika koji su autima navratili poslušati priče iz Afrike.

Ovi mladi avanturisti su Zapadnom Afrikom na motociklu prešli 13000 kilometara u pet mjeseci prošle zime, na relaciji od Zagreba do Loméa u Togu te, prema njihovim riječima, upoznali neka od najvećih čuda i ljepota afričkog kontinenta. U Maroku su tako istražili mjesta i običaje koji se nisu promijenili više od pola milenija, u pustinjskim oazama Mauritanije pronašli drevne karavanske manuskripte, motociklom su prešli Saharu, prisustvovali su najvećem karnevalu u Africi – na udaljenom otočju Cabo Verde u Atlantiku, a u Senegalu su istraživali animistički narod Bedik.

Uzduž rijeke Niger su proučavali arhitekturu od blata, dosegli su drevni Timbuktu na sjeveru Malija, istraživali su kulturu i raskošne animističke pogrebne rituale osebujnog naroda Dogon koji živi u pećinama u litici i smatra se jednim od posljednjih „starih“ naroda Zapadne Afrike, dok su u Burkini Faso praktički bježali od nereda izazvanih državnim udarom. Čitavo jednoipolsatno predavanje bilo je obogaćeno fotografijama, video-zapisima i muzikom s puta, a zainteresirana publika je i nakon predavanja postavljala pitanja i razgovarala s putnicima. Rostuhar i Tanasovski upravo se ovih dana pripremaju na novo devetomjesečno putovanje motociklom u istočnu Afriku.

Rostuhar je na Pinklecfestu predstavio i svoju novu, četvrtu po redu knjigu-uspješnicu “Degustacija slobode” koja, kako sam autor kaže, nudi odgovore na pitanja zašto putujemo, kako time oblikujemo svijet i kako nas putovanja mijenjaju, koja je razlika između putnika i turista, kako smanjiti troškove putovanja, a istovremeno putovati kvalitetnije, tko su putnici novog doba, što je tiha revolucija i brojna druga. Vrijedi spomenuti još da je Rostuhar svoju prethodnu knjigu “Džungla” u Križevcima predstavio još u ožujku 2010. na 6. Culture Shock Festivalu.

Zahvaljujući sponzorskoj podršci Muzeja Marka Pola iz Korčule, križevačka je publika ponovo mogla uživati u Rostuharovim pustolovinama, a Pinklecfest je kao novi križevački festival i brand u nastajanju preuzeo ugodnu dužnost iz godine u godinu osmišljavati programe na temu putovanja i upoznavanja života, ljudi i pojava u svojoj i drugim sredinama kretanjem te aktivnim stilom života.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.