Križevci dobivaju prvi prometni rotor

Križevci će uskoro dobiti prvo raskrižje s kružnim tokom. Gradsko je poglavarstvo naime prije mjesec dana imenovalo povjerenstvo koje će putem javnog natječaja odabrati projektnu dokumentaciju za gradnju kružnog toka u Markovićevoj ulici u Gornjem gradu, a kako teče prikupljanje ponuda saznajemo od Marijana Jakopovića, gradskog prometnog stručnjaka: "Postupak javnog nadmetanja za projektiranje kružnog toka bit će dovršen za petnaestak dana, kada će biti poznat projektant koji će dati idejno rješenje izrade rotora."

Tek po donošenju projekta bit će poznato kada bi mogli početi radovi na izgradnji novoga rješenja toga raskrižja koje spaja županijsku i državnu cestu, obzirom da će se i izvođač radova tražiti putem natječaja. Da je kružni tok rješenje koje je grad odavno trebao, potvrđuje i prometni inženjer Stjepan Peršin iz HAK-a, koji objašnjava da je izgradnja rotora danas trend kojim ne samo da se omogućava veća protočnost prometa već je i prihvatljivo i iz estetskih razloga. Križevački rotor na predviđenom mjestu riješio bi problem prometa koji teče iz tri smjera, napominje Peršin, te dodaje da je postojanje gradskog rotora i jedan od uvjeta za auto-školu, kako bi se budući vozači mogli školovati i na takvim raskrižjima. Uz to napominje da bi u budućnosti trebalo izraditi i studiju za izgradnju još jednog rotora – na križanju Markovićeve, Lepušićeve i Helenskog puta, što je tzv. smaknuto raskrižje na kojem je promet otežan.

U Županijskoj upravi za ceste, međutim, nisu upoznati s detaljima izgradnje prvog križevačkog rotora, iako bi ŽUC, kako se navodi u lokalnom mjesečniku, zajedno s Hrvatskim cestama trebao snositi troškove radova.
Grad Križevci za taj novi infrastrukturni zahvat, kakvih je u Koprivnici posljednjih godina napravljeno nekoliko, ima predviđeno 60 tisuća kuna iz proračuna.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.