U subotu u RCTP-u prvo ovogodišnje predavanje IT Pro User Grupe Križevci

Iza kriptičnog naziva “Kako Ops može usrećiti Dev uz Azure DevOps u cloudu i on-prem?” krije se prvo ovogodišnje predavanje u organizaciji IT Pro User Grupe Križevci, koje će se održati u u subotu, 19. siječnja u Razvojnom centru i tehnološkom parku Križevci, s početkom u 17:30 sati. Ulazak je slobodan, a registracija poželjna putem online platforme Meetup.

Predavač je Ivan Čuljak koji dolazi iz tvrtke transpose.xyz, .NET freelance developer je koji voli Xamarin i Azure, a obožava automatizirati što god je moguće. Kada ne razvija nešto novo, spašava nešto naslijeđeno ili savjetuje (još uvijek) s entuzijazmom, testira i ruši nove tehnologije u potrazi za nečim iskoristivim.

Nekad davno (kod nekih i dan danas) developeri bi nakon buildanja svojih aplikacija poslali nešto sistemašima koji su onda to nešto ručno deployali. Kroz vrijeme developeri su radili na automatizaciji builda, a sistemaši na automatizaciji provizioniranja okoline za deployment i samog deploymenta pa danas imamo CI/CD kao standardni dio velikog broja razvojnih projekata.

Na ovom predavanju nećemo ulaziti u pitanje trebaju li sistemaši znati automatizirati build proces (CI), već ćemo pričati o automatiziranom procesu deploymenta nakon što im developerer na ručni ili automatizirani način isporuči build (CD).

Donedavno smo morali kombinirati svakakva čudesa uz VSTS (današnji Azure DevOps) kako bi smo mogli deployati svugdje i svakako pa mnogi vjerojatno imaju Octopus Deploy u svojem pipelineu. Iako vrhunsko rješenje, Azure DevOps je došao do razine gdje nam je on samodostatan čak i za on-prem deployment zbog svojih agenata kroz koje možemo vrtiti bilo kakve skripte, a ne samo deployati u IIS.

Cilj ovog predavanje je pokazati kako uz Azure DevOps možemo provizionirati nove resurse na Azureu, kroz skripte dodavati tek kreirane resurse kao deployment targete u Azure DevOps, kako deployati u Azure i on-prem, kako on-prem vrtiti skripte za npr. dignuti novu vritualku, itd.

Naravno, sve je puno više cool kad imamo više od jednog environmenta pa ćemo se igrati s tri i simulirati situacije iz realnog svijeta gdje build prolazi kroz test i staging do prod, ali i što kad trebamo hitno ići natrag na prethodni release.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.