Otvoreno novo sjedište Županijske obrtničke komore

KOPRIVNICA – Županijska obrtnička komora i službeno se skrasila na svojoj trećoj adresi u 15-ogodišnjem postojanju; u Koprivnici na Bjelovarskoj cesti i broju 75A svečano je otvoreno oko 500 kvadrata zgrade, u sklopu koje su pored ureda i tri potpuno i suvremeno opremljene učionice komorinog Učilišta Pouka, te parkiralište s 20 mjesta koje ima prostora za širenje. Obrtnička komora naše županije u kupnju zgrade i njezino uređenje uložila je oko dva milijuna kuna, dok je još oko 700 tisuća utrošeno na opremu za komoru i učilište.
– Mi smo stajališta da kriza nije vrijeme za depresiju, nego prilika za uspješno stvaranje novih napredaka, kazao je predsjednik komore Zvonko Pecikozić.

Prvi u nizu čestitara obrtnicima bio je župan Darko Koren, koji je vodstvu komore poručio da i dalje budu zaštitnici obrtnika kao najugroženijeg dijela poduzetništva, u čemu će im novo sjedište svakako biti od velike pomoći.
Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec rekao je da je novi prostor jedan od najljepših te vrste u državi, ali i priliku iskoristio da najavi izmjene koje će donijeti novi Zakon o obrtništvu.

Izdvojio je jačanje uloge komora u obrazovanju novih obrtnika, kao i prestanak obveze obrtnika da za svoje poslovanje jamče imovinom, pogotovo nakon što je omogućeno otvaranje tvrtki za simboličnih deset kuna. Najviše pak o tim temama imao je za reći zamjenik ministra poduzetništva i obrta Dražen Pros. Naveo je da će ove godine konačno biti zaustavljend trend smanjenja broja obrtnika, o čemu govore brojke za prvo polugodište.
– Otvoreno je 4700 novih obrta, što znači da je to 460 obrta više nego što je zatvoreno. Kad govorimo o broju zaposlenih onda je za 6 mjeseci ove godine 6300 novozaposlenih kod hrvatskih obrtnika. Ukupno 212 tisuća je zaposlenih u obrtima, što je nekakvih 12% ukupne radne snage u Hrvatskoj, rekao je zamjenik ministra poduzetništva i obrta Dražen Pros.

Od 67 milijardi kuna uloženih u gospodarstvo u zadnjih osam godina putem raznih potpora, svega je nešto manje od milijarde ušlo u obrtništvo dodao je doministar Pros, te rekao da ova Vlada želi promjeniti tu zanemarenost. Inače, u Koprivničko-križevačkoj županiji 1400 obrtnika zapošljava 3500 radnika, lani su ostavrili milijardu kuna prihoda, a od toga 88 milijuna kuna dobiti. (RKC)

Vezano

Komentari su zatvoreni.