Rajn u Beču predstavio križevačke projekte


Gradonačelnik Mario Rajn boravio je ovaj tjedan u Beču gdje je predstavnicima tvrtke Urban Innovation Vienna i tvrtke Wien Energie govorio o križevačkim iskustvima i načinu poticanja građana na prelazak na obnovljive izvore energije uz financijsku podršku grada. Istaknuo je projekt Križevački sunčani krovovi u kojem su građani izravno sudjelovali, kao i energetsku zadrugu KLIK kao još jedan od oblika uključivanja građana. Najavio je i skorašnji početak gradnje velike fotonaponske elektrane na ulazu u grad i ideju da se dio snage ponudi građanima na otkup kroz model grupnog ulaganja, a bilo je riječi i o najboljim načinima za iskorištavanje geotermalnog potencijala Križevaca. “Zadovoljan sam ovim sastankom, prenesenim i stečenim iskustvima i primjerima dobre prakse pogotovo kada se uzme u obzir dugogodišnje iskustvo tvrtke Wien Energie koja energijom opskrbljuje više od 2 milijuna stanovnika, pri čemu također uključuju građane u energetske projekte“, poručio je gradonačelnik.

Na sastanku o građanskoj energiji i energetskoj zajednici građana sudjelovali su i predstavnici Zelene energetske zadruge, Grada Zagreba i Regionalne energetske zajednice Sjeverozapadne Hrvatske, a temu je aktualizirao i novi Zakon o tržištu električne energije koji uvodi organiziranje energetske zajednice građana kao jednu od energetskih djelatnosti. Temelj ovih zajednica su projekti u kojima građani preuzimaju proizvodnju energije u svoje ruke.
Sastanak je bio prilika za razmjenu iskustva budući da tvrtka Wien Energie već provodi energetske projekte koje sufinanciraju građani te su ovom području predvodnici u inovativnosti.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.