Katedralni zbor gostuje u Prnjavoru i Banjoj Luci

Katedralni pjevački zbor Križevci gostuje ovaj vikend u Prnjavoru i Banjoj Luci na poziv prijatelja zbora, bogoslova Križevačke eparhije Orela Zakaljuka, inače Ukrajinca. Kako se križevačka grkokatolička biskupija proteže na području Hrvatske, Slovenije, te Bosne i Hercegovine (pa je tako prostorno najveća, a brojčano najmanja biskupija HBK), zbor će po prvi put nastupiti i u tom djelu biskupije, susjednoj BiH.

Inače, povod ovog gostovanja je svećeničko ređenje spomenutog boslova Orela u njegovoj rodnoj  župi Preobraženja Gospodnjeg u Prnjavoru, gdje će Katedralni zbor pjevati arhijerejsku liturgiju sv. Ivana Zlatoustog sa svećeničkim ređenjem koje će predvoditi križevački vladika za vjernike katolike istočnog obreda, mons. Nikola Kekić. Spomenimo ovdje da je Križevačka biskupija specifična i po tome što su njeni pripadnici, grkokatolici, pripadnici tri narado – Hrvati, Ukrajinci i Rusini, pa će tako zbor nastupiti u ukrajinskoj župi.

Sljedeći dan, zbor će posjetiti Banjaluku gdje će se upoznati sa znamenitostima tog grada, a imati čast i zapjevati u najvećim crkvama poput Katedrale sv. Bonaventure i Sabornog hrama Hrista Spasitelja. Članovi zbora vesele se i susretu sa banjolučkim biskupom mons. Komaricom kojeg zbor  i poznaje. Na repertoaru zbora naći će se djela Bortnjanskog, Verbickog, Mokranjca, Dugana, Rahmanjinova i drugih, a pod ravnanjem mo Ozrena Bogdanovića, osnivača Katedralnog zbora križevačke prvostolnice.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.