U križevačkoj gimnaziji obilježen Europski dan jezika

Odlukom Vijeća Europe, 26. rujna svake se godine obilježava kao Europski dan jezika. Tim povodom u školskoj knjižnici Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga u Križevcima organiziran je čitateljski susret za profesore gimnazije, s ciljem promoviranja različitih stranih jezika i multikulturalnosti. Čitali su se tekstovi na čak 15 stranih jezika, od književnih do stručnih tema, od poezije do proze, od ozbiljnih do zabavnih sadržaja.

Susret je započeo čitanjem tekstova na staroslavenskom i latinskom jeziku, koji su izvorišni jezici mnogih drugih europskih jezika, a nastavio se čitanjem na germanskim, romanskim i slavenskim jezicima. Posebnost susreta bilo je čitanje pjesme na arapskome jeziku koju je pripremila profesorica Ivana Đikić, a koje je bilo popraćeno pokazivanjem predmeta iz arapskoga svijeta: arapskoga rječnika, slikovnica i odjeće za trbušni ples. Uz čitanje tekstova čuli smo i razne osobne priče vezane uz pojedine tekstove. Npr. na češkome jeziku tekst iz molitvenika svoje bake (izdanoga 1887.!) čitala je profesorica Željka Kržek Novosel, ispričavši nam uz to vrlo zanimljivu priču o dolasku nekoliko čeških obitelji, mahom glazbenika, u Križevce 1919. godine među kojima su bili i njezini djed i baka.

Osim gimnazijskih profesora susretu su nazočila i dvojica gostiju, izvorni govornici na talijanskome i furlanskome jeziku (gospodin Ottone Novosel) te na poljskome jeziku (gospodin Marcin Wytwer).

Kako večer ne bi protekla samo u čitanju, pobrinula se profesorica Suzana Knežević otpjevavši uz gitaru nekoliko pjesama na makedonskome jeziku, ali i najpoznatiju pjesmu na romskome jeziku, Đelem Đelem. Tako je u veselom i opuštenom ozračju ova čitateljska večer profesora križevačke gimnazije i njihovih gostiju privedena kraju, uz želju sudionika da se ovakvi susreti u školi, uz pisanu riječ i glazbu, i nastave.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.