Za turistički bum trebaju toplice, u kojima bi gosti uživali tjedan-dva…

Rezultati za prvih sedam mjeseci 2012. u KCKŽŽ bolji od lanjskih. Oni koji su ulagali u objekte imali au porast broja gostiju i noćenja, objašnjava Zdravko Mihevc, direktor Turističkog ureda županije

Hrvatsku je ove godine, izmjereno je, posjetilo još više turista nego u 2011., zbog čega su sretni svi domaći turistički radnici, sve do resornoga ministra. A njihovo zadovoljstvo, sudeći prema rezultatima o broju dolazaka i noćenja, dijele i u Koprivničko-križevačkoj županiji, gdje je u prvih sedam mjeseci 2012. bilo 7503 turističkih dolazaka, tj. 6 posto više, a obavljeno je 15034 noćenja. Riječ je, dakle, o 15-postotnom porastu u odnosu na 2011.

To se, priznaje direktor županijskog Turističkog ureda Zdravko Mihevc, najviše može zahvaliti hotelu Picok u Đurđevcu, koji se, otkad ga je lani preuzela tvrtka koja ima i Toplice Sveti Martin u Međimurju, “ugodno popunio” i donio 97% više noćenja nego lani!
– Ondje gdje se ulagalo i u objekte i u širenje ponude, došlo je i do velikog povećanja, a hotel Picok radio je puno i na promociji i marketingu – kaže Mihevc.

No, Branka i Antun Gold, vlasnici Kapetanove kuće u Križevcima, godinama na dobrom glasu zbog ugodnog smještaja koji nude, misle drugačije.
– Slabo je… Kad imamo goste na spavanju, riječ je o radnicima na autocesti ili remontu pruge. Oni jesu gosti, ali ne u pravom, turističkom smislu. Kupuju hranu u trgovinama i rijetko kada bilo što razgledaju, a za njih plaćamo boravišnu pristojbu pa ulaze u statistiku. Imali smo samo jednog gosta na više dana, pravi turist došao je iz Splita, umirovljeni profesor poželio je upoznati ovaj kraj i gradove. Inače nam dolaze “poslovni partneri”, poput izvođača koncerata u Klubu kulture i drugih – kažu Goldovi.

Mihevc drži da ovoj županiji ipak nedostaje resurs kakav je, primjerice, Sveti Martin.
– Struktura i disperzija gostiju pokazuju da se oni najviše vežu upravo uz toplice, gdje se mogu zadržati tjedan i više dana – tvrdi Mihevc i nada se da bi pozitivni trendovi u Đurđevcu i Križevcima, povezani s aktivnostima TZ-a, mogli dati bolju sliku do kraja godine. Pa i anulirati minus u Koprivnici, gdje je jedino zabilježen pad. Na to bi mogao utjecati i Renesansni festival, koji je okupio tisuće posjetitelja, a čiji se autor i direktor TZ Koprivnica Renato Labazan požalio na loš tretman koji taj događaj ima u županijskoj TZ.
– Ne želim to komentirati – poručio nam je Mihevc. (VL)

Vezano

Komentari su zatvoreni.