U Križevcima održano 4. županijsko natjecanje Modelarske lige županije

Zajednica tehničke kulture Koprivničko-križevačke županije u suradnji sa Hrvatskom zajednicom tehničke kulture organizatorom Modelarske lige Republike Hrvatske organizirala je i provela 4. županijsko natjecanje Modelarske lige Koprivničko-križevačke županije čijem je domaćin i ove godine bila Zajednica tehničke kulture Križevci i Aero klub „Dragutin Novak“ Križevci.

4. županijsko natjecanje Modelarske lige Koprivničko-križevačke županije održano je 29. travnja 2017. godine (subota) u Križevcima, Trg J. J. Strossmayera 5. u dvorani Turističkog informativnog centra. Program natjecanja je počeo od 9:00 sati prijavom sudionika i svečanim otvorenjem koje je vodio Ante Starčević, predsjednik Zajednice tehničke kulture Koprivničko-križevačke županije.

Natjecatelje i prisutne prigodnim riječima pozdravili su: u ime domaćina natjecanja Ivan Knok, predsjednik Zajednice tehničke kulture Križevci, poticajnim riječima u ime Grada Križevaca mr. sc. Mladen Tenodi, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Križevaca i gradonačelnik Grada Križevaca Branko Hrg koji je i otvorio 4. županijsko natjecanje Modelarske lige Koprivničko-križevačke županije.

Na natjecanju je sudjelovalo 36 natjecatelja (18 ekipa). Za plasman na državno natjecanje od prijavljenih 13 sudjelovalo je 11 ekipa (22 natjecatelja) iz Koprivničko-križevačko županije. Ekipe iz Bjelovarsko-bilogorske županije kao gosti, te pomladak (domaće ekipe mladih natjecatelja – učenika 1. do 4. razreda) klubova članica Zajednice natjecali su se van plasmana za državno natjecanje. Natjecatelji za plasman na državno natjecanje i natjecatelji gostujućih ekipa su u 3 puna sata izrađivali kutiju za ručni alat, dok su natjecatelji domaćih ekipa mladih natjecatelja imali manje zahtjevan zadatak i izrađivali su ukrasnu kutiju prema nacrtima profesora Ivana Rajsza.

Prema službenim elementima vrednovanja za plasman na državno natjecanje 1. mjesto zauzela je ekipa u sastavu Mateo Piskač i Karlo Pavičić iz Aero kluba “Dragutin Novak” Križevci članice Zajednice tehničke kulture Križevci (mentori Ante Starčević i Danijela Jobač). 2. mjesto ekipa u sastavu Marko Udvari i Mihael Žagar i 3. mjesto ekipa u sastavu Filip Petrić i Leonardo Bratković iz Aero klub “Dragutin Novak” iz Križevaca (mentori Ante Starčević i Danijela Jobač).

Na državnom natjecanju Modelarske lige koje se održava krajem svibnja ove godine Koprivničko-križevačku županiju predstavljat će ekipa u sastavu Mateo Piskač i Karlo Pavičić članovi Aero kluba “Dragutin Novak” Križevci članice Zajednice tehničke kulture Križevci i njihov mentor Ante Starčević. Van plasmana za državno natjecanje od gostujućih ekipa prema službenim elementima vrednovanja 1. mjesto zauzela je ekipa u sastavu Nella Faltak i Filip Šingelberger, 2. mjesto ekipa u sastavu Michel Konjušić i Tina Bazić i 3. mjesto ekipa u sastavu Hanna Begović i Dejan Tomić iz Osnovne škole Veliko Trojstvo (mentor Ivan Rajsz).

Van plasmana za državno natjecanje od domaćih ekipa mladih natjecatelja prema službenim elementima vrednovanja 1. mjesto zauzela je ekipa u sastavu Karlo Jelak i Marija Skrba, 2. mjesto ekipa u sastavu Juraj Rösler i Ana Širjan, 3. mjesto ekipa u sastavu Vilim Kovačić i Karlo Sačarić i 4. mjesto Sanjin Crnković i David Kapor iz Aero kluba “Dragutin Novak” Križevci članice Zajednice tehničke kulture Križevci (mentori Ante Starčević i Danijela Jobač). Svi sudionici su dobili pohvalnice za sudjelovanje. Najbolje plasiranima diplome i nagrade dodijelio je Ante Starčević, predsjednik Zajednice tehničke kulture Koprivničko-križevačke županije.

Uz natjecateljski dio ovu manifestaciju pratila je izložba radova tehničkog stvaralaštva mladih članova Zajednice tehničke kulture Križevci i njenih klubova sekcija i članica. Svoje radove izložili su članovi Aero kluba „Dragutin Novak“ Križevci i mladi članovi gostujuće ekipe iz Osnovne škole Veliko Trojstvo.

Što je Modelarska liga?

Modelarska liga je ekipno natjecanje učenika u području modelarstva/maketarstva. Modelarsku ligu čine timska izrada projektnog zadatka kao natjecateljski dio i izložba tehničkog stvaralaštva mladih tehničara koji predstavlja promidžbeni dio modelarskih aktivnosti. Manifestacija je pokrenuta s ciljem poticanja učenika za izvanškolsko i izvannastavno stjecanje i razvoj tehničkih znanja i vještina, motorike, kreativnosti, inovativnosti, timskog rada, izbor srednjih strukovnih i tehničkih škola i zanimanja te razvoj poduzetništva.

Sudionici Lige su učenici 5. do 8. razreda osnovnoškolskog uzrasta: učenici osnovnih škola, članovi udruga tehničke kulture i učenici posebnih odjela osnovnih škola i njihovi mentori. Natjecanje se provodi u skladu s Pravilima provođenja Modelarske lige u Republici Hrvatskoj. Prvoplasirana ekipa županije sa svojim mentorom sudjeluje na završnom državnom natjecanju Modelarske lige Hrvatske koje organizira Hrvatska zajednica tehničke kulture u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici krajem svibnja svake godine.

Vezano

Komentari su zatvoreni.