Traže tvrtku koja će nastaviti radove na Starom gradu

KALNIK – Općinska vlast u Kalniku natječajem traži građevinsku tvrtku koja će nastaviti radove na južnoj kuli Staroga grada, na kojoj pokušaji spašavanja od propadanja traju već nekoliko godina. Pretprošle u pomoć je pritekla i Koprivničko-križevačka županija izdvajanjem novca za kupnju cijevne skele, koja je od tada i postavljena oko južne kule pa štedi troškove nabave, postave i skidanja svake godine nove. Skela također čeka da se osiguranjem novih sredstava nastave radovi, a kalnički načelnik Božidar Kovačić kaže da je na zadnjem natječaju Ministarstvo kulture za te svrhe odobrilo 150 tisuća kuna.
– Nadam se da će ove godine biti, prema uputama Konzervatorskog odjela iz Bjelovara, izvršena kompletna sanacija, injektiranje i učvršćivanje te južne kule i da će, praktički, biti gotovo ta južna kula. Međutim, ostaje i drugi dio Staroga grada, jer grad je dosta veliki – postoji još sjeverna kula pa gore vrh kule, zatim ulaz. Treba još jako puno novaca ako bi se htjelo sve napraviti.

Kao i inače, na dobiveni iznos Općina će morati uložiti i dio iz svojeg proračuna, no na žalost niti nakon ovih zahvata Stari grad na Kalniku neće biti siguran za brojne posjetitelje koji se žele popeti do njegovog vrha.
– Cijeli je grad praktički u jako lošem stanju. Mi smo uspjeli jedan dio ulaza sanirati i sad ovu južnu kulu. Za posjetitelje je bila opasna upravo ova južna kula jer je kamen padao na sam ulaz. I dalje će biti zabrana, s tim da mi vidimo da turisti koji dolaze ulaze unutar građevine, no na vlastitu odgovornost, na što ih upozorava i tabla na ulazu u građevinu, kazao je Kovačić.
Načelnik Kovačić očekuje da će natječaj za izbor izvođača radova i rok za žalbe završiti do kraja rujna, što im i odgovara jer s kamenom i raznim vezivima ne bi se ni moglo raditi pri sadašnjim vrućinama. (RKC)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.