Ranojutarnji nedjeljni ‘ples’ Mjeseca i Jupitera

Nebeska se tijela gibaju različitim putanjama i različitim brzinama. Nerijetko se dogodi, ali ne baš i svakodnevno, da se na istom pravcu nađu Zemlja i još dva golim okom vidljiva objekta na nebu. S našeg stajališta u tom slučaju jedno tijelo neko nam vrijeme “sakrije” pogledu drugo tijelo. Takve pojave nazivamo okultacijama. Nedavno (6. lipnja 2012.) imali smo prilike vidjeti okultaciju Sunca Venerom, kada je, s našeg zemaljskog gledišta, “mala” Venera “prelazila” preko “velikog” Sunca. Okultacije u kojima prividno malo tijelo “prekrije” mnogo veće, pa ga ne uspije potpuno “sakriti” našem pogledu, nazivaju se tranziti. 

 Općepoznate su nam okultacije kada Mjesec “prekrije” Sunce, prividno jednako veliko, pa takve okultacije nazivamo pomrčinama Sunca. A što kad na nebu jedno prividno veliko tijelo “prekrije” malo tijelo? Takva okultacija nema poseban naziv, ali fenomen je u suštini isti kao i pomrčina. Jedno tijelo “pomrači” drugo. Tako se nedavno, 15. srpnja, u ranim jutarnjim satima dogodila “pomrčina” Jupitera Mjesecom. Mjesec je “naišao” svojom “lijevom”, osvjetljenom stranom, na Jupiter, u 3:28 i “prelazio” preko njega do 4:17, kada je Jupiter zasjao s njegove “desne”, tamne strane.

Čitavu tu pojavu promatrala su četiri najupornija (i najbudnija) člana Križevačke astronomske udruge Perzeidi koji su još u 2:45 skoro odustali od akcije, jer je nebo prema istoku, gdje se okultacija trebala odvijati, bilo beznadno oblačno. Samo pet minuta kasnije oblaci su jednostavno “nestali” i sve je izgledalo da ništa ne može spriječiti vizualno praćenje ovog spektakla na nebu. Oboružani teleskopom i dalekozorima, ekipa se popela na najvišu točku Ratarne, odakle se na nebu iznad Ratarske šume mogao pratiti čitav tijek okultacije.

Zanimljivost ovog događaja povećala je i činjenica da Jupiter sobom “vuče” i četiri satelita koja je još vidio Galileo Galilei svojim teleskopom, što znači da ih mi danas možemo vidjeti već i malo boljim dalekozorom. U vrijeme okultacije baš su bili prilično točno poredani na pravcu, dva s jedne i dva s druge strane Jupitera. Približavanje Mjeseca maloj Jupiterovoj “obitelji” pratili smo sve do nekoliko minuta prije nego što su trebali početi redom “nestajati” iza Mjeseca, prvo Europa, pa Io, pa sam Jupiter, a nakon njega još Ganimed i Kalisto, ali nažalost baš tih nekoliko minuta naišao je neki oblak i onemogućio promatranje “nestajanja” Jupiterove “obitelji”.
 
Strpljivi-spašeni! Tričetvrt sata kasnije, kada su se trebali istim redom članovi Jupiterove “obitelji” pojavljivati s desne, tamne strane Mjeseca, nebo je bilo posve čisto i bistro i čitav se tijek događaja mogao promatrati i golim okom i optičkim spravama, pa i snimati. Trenutak pojavljivanja Jupitera iza tamnog Mjeseca vizualno je atraktivan poput pojavljivanja prve zrake Sunca iza Mjeseca na kraju potpune pomrčine Sunca ili kao treperenje takozvanog Bailyjevog bisera za vrijeme potpune pomrčine Sunca, kada na trenutak zablista Sunčeva zraka između dva brda na Mjesecu.
 
Sliku ovoga događaja još su upotpunjavali i ukrašavali Vlašići, sjajni crveni div Aldebaran i blještava Venera, koji su okruživali “podij” na kojem su “plesali” Mjesec i Jupiter.
 
Ovaj se događaj, dakle, odvijao u nedjelju pred jutro, kada su desetine (bar mlađih) Križevčana bili još budni jer se u to vrijeme zabavljaju po noćnim lokalima u gradu, no nismo primijetili da su baš pokazali volju odvojiti poneku minutu da “usput” i taj “detalj” uvrste u “program” svoje zabave.
Pored nas je u to vrijeme prošlo nekoliko grupica mladih na putu kući ali nikoga nije zanimalo što je to predmet našega interesa. Taj se nebeski “spektakl” donekle mogao pratiti i zamijetiti čak i s, na primjer, područja križevačkih bazena…
Ovaj su događaj križevački astronomi-amateri i snimali, improvizirano, dovijajući se na razne načine, s obzirom na to da uopće nemaju primjerenu opremu za pravu astrofotografiju, ali iako se ne mogu pohvaliti osobitom tehničkom kvalitetom svojih fotografija, ponosni su da ih ne moraju ni od koga posuđivati da bi fotodokumentirali svoj doživljaj.
20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.