Rasvjetljavaju prošlost poštujući svoj kraj, ne zanoseći se titulama

Dvojica križevačkih publicista uskoro postaju doktori znanosti. Ivan Peklić i Đuro Škvorc isti su dan na Filozofskom fakultetu u Zadru predali sinopsise svojih disertacija

Povijesni “usud” kao da je htio da dvojica križevačkih publicista isti dan uđu u posljednju “bitku” za stjecanje titule doktora povijesnih znanosti. Prof. Ivan Peklić i mr. Đuro Škvorc u ponedjeljak su na Filozofskom fakultetu u Zadru predali prijedloge tema svojih disertacija, nagodinu će nositi i novo zvanje.

Peklića, profesora povijesti u križevačkoj Gimnaziji, od toga još dijeli jedan semestar doktorskog studija, no rad “Društvena i politička djelatnost Franje Markovića”  spreman je. Osvrnuo se na djelovanje znamenitog križevačkog profesora, filozofa i književnika, s ciljem da, kaže, “da cjeloviti prikaz njegova života”. Tako je otkrio i kuriozitete da je Marković, dekan fakulteta i rektor sveučilišta, saborski zastupnik, osim bavljenja filozofijom, osnovao i studentsku menzu, proučavao glazbeno nazivlje, podijelio hrvatsku glazbu na razdoblja, a bavio se i prostornim planiranjem Zagreba, sagradivši zgradu današnje Dramske akademije, uredivši Tomislavov trg…

Te su spoznaje Peklića, kao autora kojeg motivira pisanje, navele i da 2014. godinu, kad je Markoviću 100. obljetnica smrti, posveti njemu nizom kulturnih događaja u Križevcima.
– Novom titulom neću se kititi, ne patim na to, cilj mi je nastaviti istraživati povijest – kaže prof. Peklić koji je izdao i knjige o sv. Marku Križevčaninu i prvoj hrvatskoj primadoni Sidoniji Rubido Erdödy.

Škvorc, umirovljeni pukovnik HV-a i magistar politologije, zasigurno je prvi bivši vojnik pred doktoratom. Kroz rad “Srpska vojska Krajine na okupiranom području Banovine 1992.-1995.” latio se proučavanja paravojnih srpskih postrojbi, odnosa s JNA, UNPROFOR-om i HV-om, a koristio je i dosta srpske literature. Ovaj predsjednik Povijesnog društva Križevci ne doživljava titulu kao odskok u karijeri jer se znanošću ne bavi profesionalno.
– To je moj doprinos rasvjetljavanju prošlosti i Domovinskog rata koji je i dio mojeg života. Za mene je bavljenje poviješću i satisfakcija – kaže Škvorc koji je istraživao i zbivanja oko Križevaca u poraću nakon 1945., domobrane… (VL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.