Učenici Modeca oživjeli starohrvatske mitove

Učenici OŠ Ljudevita Modeca u četvrtak su 31. svibnja predstavili svoj projekt o starohrvatskoj mitologiji. U prepunoj Maloj dvorani Hrvatskoga doma pokazali su što su tijekom provođenja projekta naučili i stvorili. Pod vodstvom učiteljica Rozalije Kopse, Lucije Martinčić, Senke Pleše, Vedrane Rađe, Martine Tumpe, Martine Valec-Rebić i Danijele Zagorec  učenici su odslušali niz predavanja, prošli terensku nastavu na Učki, napravili igrokaz, slikovnicu, društvenu igru, podloške za čaše, kostime najvažnijih mitoloških likova, sportske igre te brojne druge rukotvorine

U prvom dijelu programa, koji su vodili Ana Bratići Bruno Katavić, posjetiteljima su se predstavili sami najvažniji mitološki likovi: Svarog (Josip Martinčić), Perun (Luka Slivarić), Veles (Nikica Cetl), Mokoš (Silvija Sučić), Jarilo (Ivan Kranjčić) i Mara (Marta Katavić). Skice kostima osmislila je i izradila likovna skupina i njihova učiteljica Senka Pleše.

 

Kostime su sašili učenici Srednje škole „Ivan Seljanec” pod stručnim vodstvom mentorice Goge Štengl, a KTC Križevci donirao je tkanine i konce.
 
U drugome dijelu moglo se saznati kako je pretkršćanska vjerovanja Slavena danas teško rekonstruirati jer gotovo da nije ostalo materijalnih dokaza o njima.

U raznoj literaturi postoji mnoštvo različitih mitoloških priča i velik broj božanstava, stoga su učenici pozvali u pomoć vrsne poznavatelje hrvatske etnologije, profesora Tomu Vinšćaka, akademika Radoslava Katičića i etnologinju i glazbenicu Lidiju Bajuk.

Njihova su im predavanja pojasnila da izvore za znanstveno proučavanje starohrvatske mitologije nude toponimi, tj. nazivi mjesta koja su imena dobila prema poganskim božanstvima, te narodno pjesništvo.

Gosti su tako saznali za brojne toponime kao što su gora Perun kraj Splita, poluotok Veles kod Novog Vinodolskog ili Mokošica na Rijeci dubrovačkoj, te u izvedbi Zrinke Zagorec, Anamarije Jakopović i Dore Rebić čuli nekoliko narodnih pjesama u kojima se pojavljuju mitološki motivi.

Uslijedilo je predstavljanje terenske nastave na Učki gdje su učenici prošli najnoviju povijesno-mitološku poučnu stazu. Učenici Mihaela Jakopović i Vlaho-Josip Štironja uz PPT predstavljanje govorili su o usponu do sela Trebišća, za koje se pretpostavlja da je bilo mjesto na kojemu su stari Hrvati prinosili žrtve svojim bogovima.

Voditelji su zatim predstavili rezultate kreativnih radionica. Ekološka skupina s učiteljicama Rozalijom Kopsom i Martinom Tumpom reciklirala je stare CD-e oslikavši  ih mitološkim likovima i pretvorivši u podloške za čaše. Glagoljaška skupina pod vodstvom učiteljice Martine Valec-Rebić svoje je poznavanje najstarijega hrvatskoga pisma upotrijebila za izradu listina i dočitnica. Skupina kreativnih učenika pod vodstvom učiteljice Senke Pleše i  Vedrane Rađe, osmislila je i izradila društvenu igru s temom mitologije.
Marljivo su stvarale i članice literarne skupine pod vodstvom učiteljice Danijele Zagorec. Izmaštale su novu priču na temelju raznih mitoloških priča koje su čitale i proučavale. Učiteljica Senka Pleše priču je detaljnije razradila te oblikovala likove, a u tome su joj pomagale učenice Dorotea Perović i Klara Katavić.

Priču su ilustrirale učenice sedmoga razreda Karolina Babuš i Nikolina Babok. Za sam završetak priče kao i za grafičko oblikovanje teksta pobrinula se učiteljica Martina Valec-Rebić. U priči pod nazivom Spašavanje Alemperke i Svetoga Nava dječaka Dubravka i djevojčicu Lipovljanku koji uz pomoć zlatnoga pera svete Svarogove ptice prelaze u pradavna vremena i spašavaju božanski svijet koji se zove Sveti Nav.

Na priredbi povodom prošlogodišnje proslave Dana škole učenici trećega razreda učiteljice Lucije Martinčić prvi su put izveli igrokaz Alemperkina priča, koji je scenarij napisao bivši učenik OŠ Ljudevita Modeca Josip Martinčić.

U ovoj su prilici, sadašnji četvrtaši, izveli još jednom svoj igrokaz koji govori o dijeljenju patuljaka na Domaće i Palčeke i zatočenju zlatne ptice Alemperke od strane zloga boga Crnoboga.

U posljednjem dijelu programa Josip Martinčić, koji je imao ulogu Svaroga, predstavio je sportske igre nazvane Svarogovim igrama, koje su učenici razredne nastave odigrali na Dan grada i na Dan škole.

Igre se sastoje od pet igara ili radnih mjesta. je igra Mokoš traži voduu kojoj je cilj u zadanome vremenu uliti u bocu čim više vode koju natjecatelji nose u zaimačama (šefljama).

U drugoj igri Jarilo donosi proljeće natjecatelji su na granu trebali nabosti čim više listova. Treća igra je Marina zlatna jabuka, u njoj učenici u paru moraju čim prije donijeti dvije jabuke noseći ih između čela.

Četvrta igra Perun šalje munje i gromoveje poligon, a u posljednjoj igri Razvrstaj Velesovo blago natjecatelji moraju čim prije razvrstati različite sitne sjemenke.
Na kraju se okupljenim posjetiteljima obratio ravnatelj Dražen Bokan, ponosan što su njegovi učenici i učitelji još jedan velik projekt priveli kraju te je prepustio otvorenje izložbe Siniši Kataviću i njegovoj kćeri Marti, koja je glumila Maru. 


 

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.