Majka Ksenija: Ne dam da Luku udome, ja sam mu dobra majka!

Nova drama na pomolu – Ksenija Jelečki (26) iz okolice Križevaca u borbi protiv Centra za socijalnu skrb. Centar tvrdi da se karta u birtiji i ne vodi brigu o djetetu, a ona odgovara da su to laži njezinog bivšeg supruga te traži nezavisno stručno mišljenje

Oduzimaju mi dijete kao da je riječ o stvari, a na sudu mi uopće nisu dopustili da se branim od neutemeljenih napada Centra za socijalnu skrb – odlučna je 26-godišnja Ksenija Jelečki iz Povelića kod Križevaca da ni po koju cijenu ne dopusti da joj oduzmu 7-godišnjeg sina Luku.

Rješenje

Prošli tjedan križevački Općinski sud donio je rješenje o oduzimanju Luke i njegovu smještaju u udomiteljsku obitelj na godinu dana, a K. Jelečki svoje bi dijete u Centar trebala donijeti u ponedjeljak.
Mlada se majka prije tri godine razvela, a s bivšim suprugom nije ostala u prijateljskim odnosima. Od rastave živi u izvanbračnoj zajednici i tvrdi da je ona skladna.

Križevački Centar za socijalnu skrb prostupak za oduzimanje djeteta, koji je pokrenuo prije godinu dana, zasniva na tvrdnjama da K. Jelečki ne vodi adekvatnu brigu o Luki.
Tvrde da ona navečer izlazi u kafiće, zabavlja se, karta do dugo u noć te sina vodi sa sobom. Također tvrdi da ona i partner ujutro dugo spavaju, a Luka gladan luta selom. S druge strane, njezin bivši suprug ne želi skrbiti o sinu, pa su stoga i predložili Lukino udomljavanje.

Bez svjedoka

– Te tvrdnje nisu točne. Centru me, nakon razvoda, prijavljivao bivši suprug jer se želi osvetiti. Nažalost, sud mi nije dao šansu da dokažem kako su to laži – nije prihvatio saslušanje nijednog mog svjedoka, uključujući Lukinu učiteljicu iz male škole – žali se K. Jelečki.

Upozorava da joj dijete oduzimaju bez stručnog pregleda i vještačenja.
– Tražila sam da Luka obavi specijalističke preglede kod psihologa, psihijatra i pedijatra, da se utvrdi je li njegov odgoj ugrožen. Tražila sam i da netko neovisan dođe pregledati uvjete u kojima Luka živi, ali križevački Općinski sud to nije prihvatio – kaže očajna 26-godišnjakinja.

Iz sudskoga rješenja o oduzimanju djeteta vidi se da je sud u cijelosti prihvatio tvrdnje djelatnica Centra za socijalnu skrb, a povjerenje je priklonio i dječakovu ocu, koji nakon rastave nije uopće o njemu vodio brigu, dok je sve iskaze K. Jelečki ocijenio kao neuvjerljive. U oči, u svakome slučaju, upada izostanak procjene nezavisnog, stručnog tijela, zbog čega se iznimno osjetljiva odluka o oduzimanju djeteta, koliko god možda bila opravdana, i može dovesti u pitanje.

Komentar iz križevačkog Centra za socijalnu skrb jučer nismo uspjeli dobiti. Službeni broj satima im je bio zauzet. (VL)

Jučer je Luku, kao zdravo dijete, upisala u školu

Nakon sistematskog pregleda Luka je dobio potvrdu da je fizički i psihički zdravo dijete te ga je majka Ksenija Jelečki jučer upisala u prvi razred osnovne škole. – Tu potvrdu sud uopće nije uzeo u obzir, ne mogu to shvatiti – požalila se mlada majka. Proteklih tjedana sa svojim je slučajem upoznala Ministartsvo socijalne skrbi, dječju pravobraniteljicu te brojne nevladine udruge, ali konkretnu pomoć ni od koga zasad nije dobila. Čini se da bi sve moglo završiti skrivanjem od institucija pravne države, kao i u poznatom slučaju Mateje i Stanka Židova iz Koprivnice. Oni su uspjeli istjerati pravdu i spriječiti oduzimanje djeteta.

Vezano

Komentari su zatvoreni.