Primadonino selo novi je primjer poduzetništva

PODUZETNIŠTVO Općina Gornja Rijeka uređuje poduzetnički inkubator
       
Mala potkalnička Općina Gornja Rijeka na granici Koprivničko-križevačke i Varaždinske županije, dosad poznata ponajviše po nekadašnjoj prvoj hrvatskoj opernoj primadoni Sidoniji Rubido Erdödy i po njezinu dvorcu, može poslužiti kao primjer mnogo bogatijim sredinama u poticanju poduzetništva.

Lani je otkupila zemljište sajmišta i zapuštene zgrade bivšeg pogona križevačke tvornice Čelik koje uređuje u poduzetnički inkubator, uloživši 600.000 kuna, pola vlastitog novca, a pola iz potpore Ministarstva gospodarstva.

Pomoć ekonomista
Čim se uredi prostor raspisat ćemo natječaj za njegovo iznajmljivanje zainteresiranim obrtnicima i poduzetnicima, ponajprije za razvijanje određene proizvodne djelatnosti, objašnjava načelnica općine Štefica Tukša. Budući da je i sama poduzetnica geodet, svoj poduzetnički duh prenosi i u općinske planove s glavnim ciljem da potakne zapošljavanje i korištenje prirodnih prednosti toga kraja pod Malim Kalnikom u proizvodnji hrane uključivanjem obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva.

Njima će u pripremi projekata pomagati i od nedavno zaposlen mladi stručni suradnik, ekonomist Ivica Furmeg. Velike nade načelnica polaže zajedno sa svojim sumještanima u preuređenje bivšeg Sidonijina dvorca u hotel visoke kategorije zahvaljujući novom vlasniku, splitskoj brodarskoj kompaniji Split Ship Management.

G. Rijeka u obnovu zgrade za inkubator ulaže 600.000 kuna

– Vjerujem da će upravo blizina autoceste za Zagreb, Varaždin i Mađarsku privući i moguće ulagače, a u dogledno vrijeme i turiste kojima već nudimo naše kulturne manifestacije – Sidonijin dan, Dane plemstva, Dane šljiva, Kestenijadu u Kostanjevečkoj hiži, a u budućnosti i Kulu Crne kraljice na Malom Kalniku – ističe načelnica Tukša, koja je i sama članica Udruge potkalničkih plemenitaša, nositelju većine programa.

Sajmište s internetom
Zbog prenamjene donedavnog sajmišta za poduzetništvo općina će sajmište preseliti na novo zemljište površine 1500 četvornih metara. Još ovog proljeća uredit će ga u skladu s novim propisima, higijenskim, sanitarnim i radnim uvjetima za prodavače, kupce i službene osobe, a to će zacijelo biti jedno od rijetkih sajmišta koje će imati internetsku vezu sa svijetom.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.