Povijesna obnova gradskih trgova kreće polovinom godine

U nekoliko posljednjih javnih istupa vodećih ljudi Grada, godina u koju smo stupili opisuje se kao jedna od povijesnih za razvoj Križevaca, a događaji koji će slijediti promijenit će izgled grada kao nikad dosad. Promjena izgleda odnosi se na preuređenje gradskog središta, tj. obnovu dvaju trgova koja se dugo najavljuje. Preuređenje središnjih trgova – Strossmayerovog i Nemčićevog, kreće najranije u lipnju, a radovi na uređenju mogli bi trajati i dvije godine, otkriva Anđelko Nervo, pročelnik upravnog odjela za stambeno-komunalne djelatnosti Grada Križevaca.

Pri kraju je naime osiguravanje svih potrebnih dozvola, nakon čega, uskoro, slijedi raspisivanje natječaja za izvođača radova. Nervo se nada kako neće doći do "rušenja" toga natječaja, što bi činilo dodatnu prepreku započinjanju radova prema željenom planu. Podsjetimo da je natječaj za idejno rješenje uređenja trgova raspisan sredinom 2005. godine, i na njemu je krajem iste godine ocjenama stručnog povjerenstva prvo mjesto s nagradom od 30 tisuća kuna odnio rad autora arhitekata Danke Tišljar i Zdenka Dubovečaka.

Tom su prilikom otkupljeni i drugo i trećeplasirani rad, ne bi li se iz njih crpila moguća izvedbena rješenja. Međutim, originalno idejno rješenje nije zadovoljilo konzervatore iz Ministarstva kulture, pa su tijekom posljednje dvije godine morale biti izvedene neke preinake, koje će dati konačni izgled trgova.

Nervo drži da je sadašnje i konačno rješenje "spoj kulturne baštine i novog doba." S tim se slaže i gradonačelnik Branko Hrg, koji je nedavno ponovno naglasio kako "će ti trgovi ostati vječno i ulaganje su za budućnost".

Stoga, smatraju obojica, i u pripremi za radove sve mora biti pripremljeno ozbiljno te očekuju da će se na spomenuti natječaj za izvođača radova javiti velik broj ponuđača.

Cijena radova na uređenju tako velikih javnih površina poput trgova visoka je i samo će u ovoj godini za tu svrhu iz gradskoga proračuna biti izdvojeno oko 5 milijuna kuna. Iz gradske uprave poručuju "da su to novci iz prireza, koji se čuvaju prvenstveno za namjenu obnove gradskih trgova." Troškovi za sljedeće dvogodišnje razdoblje ovisit će, napomenuto je, o dinamici radova i financijskim zahtjevima izabranog izvođača.

Građane Križevaca trebalo bi se ticati kakve će trgove dobiti, pa će priliku za iznošenje svojih mišljenja, prijedloga i pritužbi imati prekosutra, na javnoj tribini. Pod nazivom Novi izgled dva gradska trga u četvrtak 17. siječnja će u Podrumskoj dvorani Hrvatskoga doma biti održana prezentacija uređenja trgova J.J. Strossmayera i A. Nemčića, uza što će o toj temi na tribini govoriti Hrg, Nervo i predstavnici projektanata.

Tribinu priređuju Pučko otvoreno učilište Križevci i UO za stambeno-komunalne djelatnosti, a početak je u 19 sati.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.