‘Ne damo poštu 48269 Kalnik, ona znači život u mjestu’

Kalničani o zatvaranju poštanskog ureda 2. svibnja. Analizom poslovanja uprava pošte odlučila zatvoriti kalnički ured, pa će sad mještani sve usluge obavljati u pošti 48267 Sv. Petar Orehovec ili putem poštara koji im stiže kući

Od prekjučer je u imeniku poštanskih ureda u Hrvatskoj jedan broj manje – zatvoren je Poštanski ured 48269 Kalnik. Odluka je to uprave Hrvatske pošte nastala, kako stoji u dopisu mještanima i inim korisnicima, “na temelju praćenja vaših potreba i broja usluga, koji upućuju na to da model ureda u vašem naselju nažalost nije učinkovit.”
No, žalosna činjenica da više ni razglednicu neće moći poslati sa žigom svoga mjesta revoltirala je Kalničane, koje je, s egidom Pokreta za očuvanje pošte, tj. Stožera za spas pošte Kalnik, animirao neovisni vijećnik, bivši načelnik, poduzetni Mladen Kešer.

Veliki šok

– To je veliki šok za sve stanovnike općine i župe Kalnik, jer poštanski ured je dio nas i prijeko potreban mjestu kojem gravitira 11 sela i 1600 ljudi u većinom staračim domaćinstvima – upozorava Kešer uime mještana okupljenih za Praznik rada upravo pred zatvorenim uredom, čije su tri djelatnice sad “pripale” uredu 48267 Sv. Petar Orehovec.

Franjo Fagnjen, Franjo Jež, Mario Filipašić, Barica Kešer, Tomislav Kvakar, samo su neki Kalničani svih dobi što izražavaju ogorčenje ukidanjem pošte, kako kažu, “uz crkvu, školu i ambulantu simbolom života u mjestu”. I komentiraju da je i za razvoj lokalnoga turizma (čemu su u prilog išle i horde prvomajskih posjetitelja Kalnika) zatvaranje mjesne pošte u središtu Kalnika loš potez, premda ih uprava ovoga javnog poduzeća umiruje objašnjenjem kako to neće negativno utjecati na usluge.

– Sve usluge moći ćete obaviti preko naših poštonoša i to bez izlaska iz svog doma. Trebate li platiti račun ili poslati pošiljku, pričekajte ga, a možete mu predati i račune, za što će vam on dati potvrdu, uplatiti račune i o tome vam dati potvrdu i račun – kažu u Pošti.

Pratili navike korisnika

Navode da su prije zatvaranja proveli detaljno praćenje navika korisnika, kako im promjene ne bi stvorile probleme.
– Bara, Roza, deda Luka, bi išli u poštu sami, platiti komunalnu naknadu i druge račune, ne budu davali poštaru ili trošili na put do Orehovca ili Križevaca – ogorčeno će Kešer, smatrajući da nema financijskog opravdanja za ukidanje ureda 48269, za što je, kaže, izračunao i stvarne troškove i uvidio da bi ured pozitivno poslovao. Pisao je upravi s apelom da ih se primi na razgovor. Ako do susreta ne dođe, Kalničani će, najavljuju, prosvjedovati pred sjedištem Pošte u Jurišićevoj ulici u Zagrebu. (VL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.