U minuti jasno prikazali što je danas i sutra EU

Učenici Srednje škole Ivana Seljanca Križevci u konkurenciji za najbolji videouradak. Za novi naraštaj kojemu moraju biti uzor – uz poruku da su mladi budućnost snimili zanimanje vrtićanaca za Uniju. Do 30. 4. u ponoć može se glasovati za njihov video na web-stranici Delegacije EU

U jednoj minuti, točnije u 76 sekundi, uspjeli su izreći što za njih znači Europska unija i kakva je budućnost naše zemlje kad nagodinu uđe u tu zajednicu država.

Učenici Srednje škole Ivana Seljanca iz Križevaca ušli su u završnicu videonatječaja EU Minuta, koji je Delegacija EU u RH raspisala da bi potakla srednjoškolce na uključivanje i informiranje o europskim temama. Za dva dana Irma Vargić iz 1., Tihana Krpanić iz 3. i Monika Švogor iz 4. razreda, uz mentora Jasmina Abou Aldana, studenta informatike, snimili su i još za toliko montirali prilog u kojem su protagonisti križevački vrtićanci. U prilogu Ujedinjeni u različitosti klinci su ih pitali, a mladi odgovarali što je EU, kakva je njena zastava i što Hrvatska dobiva…
– Poručili smo da su djeca budućnost i da im mi mladi moramo biti uzor – kaže Jasmin, ističući što oni sami žele.

– Ja u EU očekujem pošten život. Znam da u to treba uložiti puno truda, ali ne možeš ulagati trud ako se i oni “iznad tebe” ne potrude – misli Tihana. Monika se nada boljem životnom standardu i jeftinijem putovanju, Jasmin očekuje ravnopravnost sa svima, veću zapošljivost i bolje školovanje, a svima je zajednička motivacija da pokušaju studirati i u inozemstvu, kako bi osjetili život drugdje u EU. S obzirom na to da je njihov video u konkurenciji njih 10 za vrijedne nagrade – putovanja i elektroničke uređaje – učenici mole zainteresirane da glasuju za njih putem weba Delegacije EU. No, pošteno su pohvalili i rivale iz Zagreba, Varaždina i Đurđevca.

U izradi videa pomogli su im i Hrvoje Krhač kao tehnička podrška u snimanju te Marko Piškorić koji je pomogao Tihani u glumi, a zahvalni su na savjetima prof. Gordani Juran-Ratković, školi i Dječjem vrtiću Križevci. Od njih bi imali što za naučiti i vršnjaci u EU, kojima su križevački videoaktivisti poručili da “im nikakva institucija ni škola ne mogu pomoći ako se sami ne pokrenu” te da i iz “malog grada mogu krenuti u velike pobjede”. (VL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.