Uspjesi križevačkih gitarista u Omišu

Od 11. do 14. travnja u Omišu je održan 3. međunarodni festival gitare pod nazivom Omisguitarfest, gdje su sudjelovala i tri gitarista križevačke glazbene škole Alberta Štrige pod vodstvom profesorice Tamare Perc. Jakov Cetl, učenik 3. razreda OGŠ osvojio je visoku drugu nagradu i 9.mjesto u kategoriji sa 43 natjecatelja, među kojima je bio najmlađi, Luka Lovreković, učenik 2. razreda srednje glazbene škole osvojio je 2.mjesto i drugu nagradu te Matija Kučić, 4. razred srednje, osvojio je priznanje za sudjelovanje na festivalu.

Festival je prva dva dana obuhvaćao natjecanje u električnoj gitari, kao i radionice i koncerte, a koncertom na akustičnoj gitari ga je otvorio Vlatko Stefanovski. Slijedila su dva dana natjecanja u klasičnoj gitari na kojem je sudjelovalo oko dvjestotinjak natjecatelja iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Portugala, Japana, Kine itd. Natjecanje je sadržavalo pet kategorija raspoređenih po dobnim skupinama.

Festival je koncertom zatvorio novoosnovani gitaristički kvartet Laurum u sastavu Hrvoja Tona, Antonija Rumenovića, Vlade Brzovića i Tamare Perc, gitarističkih pedagoga koji su svojim pedagoškim radom do sada polučili već mnoge rezultate, a oni su ujedno činili i stručni žiri za prvu i drugu kategoriju natjecatelja. U drugom dijelu završnog koncerta nastupio je njihov nekadašnji mentor Carlo Marchione, jedan od najpoznatijih virtuoza klasične gitare današnjice.

Marchione je koncert zaključio praizvedbom tri skladbe koje su pristigle na natječaj u kategoriji “Skladba za klasičnu gitaru” te bile izabrane u uži izbor od strane stručnog žirija pod predsjedanjem akademika Frane Paraća. Pobijedila je skladba Tomislava Uhlika “ Mediteranski ples”. Nagradu skladatelju uručio je predsjednik Republike Hrvatske, dr. Ivo Josipović, koji je ovoga puta bio i pokrovitelj festivala.

– Zbog činjenice da promovira hrvatsko glazbeno stvaralaštvo ovaj festival samo dodatno dobiva na vrijednosti, istaknuo je Josipović stišćući desnicu pobjedniku. Veliko priznanje za organizaciju, atmosferu i promicanje gitare u svakom smislu ide umjetničkom ravnatelju festivala Neni Munitiću, profesoru gitare u omiškoj glazbenoj školi te ravnatelju omiškog Centra za kulturu DenisuTafri koji su odlično odradili mukotrpan i zahtjevan posao.

Vezano

Komentari su zatvoreni.